Хрватско-српски филм „Алекси“ најбољи на фестивалу у Њу Џерзију

Филм „Алекси“, реализован у хрватско-српској копродукцији, сценаристкиње и редитељке Барбаре Векарић, проглашен је најбољим играним филмом приказаним на недавно окончаном Међународном филмском фестивалу у Њу Џерзију, саопштио је Филмски центар Србијe.

Прича филма прати главну јунакињу Алекси која се после безуспешног покушаја студирања враћа кући на Пељешац. 

Алекси, филм који је прошлог лета отворио Пулски филмски фестивал, целовечерње дебитантско је остварење редитељке Барбаре Векарић, настало у копродукцији „Студија Дим“, „Филмкомбајна“, Филмског удружења „Моушн“ и Хрватске радиотелевизије.

Реч је о хрватско-српској копродукцији, а српски копродуценти су Снежана Пенев и Гордан Кичић. Филм је монтирао српски монтажер Драган фон Петровић, а главне улоге тумаче Неда Арнерић и Аљоша Вучковић.

Српски део екипе допуњују дизајнери звука Зоран Максимовић и Огњен Попић, а звук су снимали Максимовић и Огњен Обрадовић.

Алекси глуми Тихана Лазовић, док се у филму појављују и Горан Марковић, Себастијан Каваца, Џејсон Ман, Леон Лучев, Наташа Јањић.

„Мислим да су копродукције одличан модел финансирања филма првенствено јер потичу ауторе да прошире круг људи с којима раде, укључе стране глумце и креативну екипу. Свака средина има неку филмску традицију, нека знања која друга средина нема, и интернационална сарадња по правилу подиже квалитет пројекта, рекла је Барбара Векарић у разговору за портал
Филмског центра Србије који је подржао реализацију филма.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. јун 2019, 16:08) - anonymous [нерегистровани]

Nis

Nadam se da cemo ga videti na leto na filmskim susretima u Nisu.