Награда „Влада Дивљан“ Младену Матичевићу

Сценаристи и редитељу филма „Небеска тема“ Младену Матичевићу припала је награда „Влада Дивљан“, коју од прошле године додељују Општина Бечеј и Градско позориште Бечеј.

Одлуку је добитнику донео жири који су чинили: Момчило Рајин, новинар и музички критичар (председник жирија), Зденко Колар, музичар и члан „Идола“, Дубравка Дуца Марковић, новинарка и уредница, Зоран Вуловић, музичар и музички продуцент, Горан Васовић, фротмен бенда „Ева Браун“ из Бечеја, и Здравко Петровић, директор Градског позоришта Бечеј.

Жири је приметио да нема тог романа или кинематографског дела које може један плодоносан и надахнут живот да спакује у корице ма колико дебеле књиге или дугог филма и свима онима који се ухвате таквог задатка, остаје утеха да у најбољем случају могу створити питку, пријемчиву и занимљиву интерпретацију.

„Имајући то у виду, Младен Матичевић није ни дао себи задатак да конструише сопствену визију, већ је снимајући Владине најближе колеге и пријатеље, склопио причу о животу човека, аутора и уметника коме се од малена дивио. И не само он“, наведено је у образложењу.

Жири је оценио да је Матичевић пажљиво избалансираним и софистицираним поступком успео да истакне све битне елементе који творе сторију о једном од највећих романтичара и џентлмена коју је домаћа популарна музика икада имала – Влади Дивљану.

„Вешто комбинујући документарне и игране сегменте без пренаглашавања или патоса, успео је да заокружи причу о великом човеку, о љубави и пријатељству, о једној земљи и времену који су за нама. Достојанствено и емотивно... Баш онако како то Влада Дивљан и заслужује“, истакао је жири.

Лауреату Младену Матичевићу припада новчана награда у износу од 50.000 динара коју обезбеђује општина Бечеј и плакета.

Награда која носи име Владе Дивљана установљена је прошле године као израз жеље и настојања оснивача да се подрже ствараоци упечатљивог ауторског израза и јасно профилисаних поетика, и да се додељује у граду који је цењени музичар волео и радо посећивао.

Прошлогодишњи лауреати били Бојана Вунтуришевић и бенд „Ничим изазван“.

број коментара 0 Пошаљи коментар