Дела младих „филмаџија“ у Југословенској кинотеци

Центар аматерског филма Србије организује 48. ревију филмског стваралаштва деце и омладине Србије. Свечано отварање је вечерас у Музеју Југословенске Кинотеке. На фестивалу ће бити приказано 85 филмова – 63 су дело основаца, а 22 средњошколаца.

Председник Центар аматерског филма Србије Владимир Анђелковић каже за РТС да су остварења аутора старости од седам до 19 година смештена у две категорије - за основце и средњошколце.

„На фестивалу ће бити приказано 85 филмова, 63 су дело основаца, а 22 средњошколаца“, наводи Анђелковић.

Како каже, трајање је једини критеријум за филмове  – до десет минута за млађе учеснике односно 20 за старије.

Међу жанровима преовлађују анимирани филмови. Снимани су разним техникама, највише паметним телефонима.

„Пошто нису вични продукцији, ту су ментори који им помажу. То су познавоци филма или школовани редитељи и сниматељи“, напомиње Анђелковић.

Како наглашава, ти млади аутори полако уз помоћ ментора и касније после више година бављења тим послом, постају прави професионалци.

Разноврсност тема

Према његовим речима, млађи аутори највише се баве темом породице, школе и њиховог непосредног окружења, док су код омладинаца у фокусу озбиљне теме – отуђење, насиље, међуљудски односи.

Теме које су обрађене, како сматра Анеђелковић, заслужују озбиљније продукционе услове. Апелује на телевизије да се укључе.

Како је указао, број учесника се из године у годину повећава, па их је пре пет година било готово упола мање.

Сматра да толики број учесника заслуже озбиљније ангажовање надлежних и додаје да су помогли ресорно министарство и Филмски центар Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар