После „Предстраже“ Девлин наставља да снима у Србији

Премијерка Ана Брнабић састала се с чувеним холивудским продуцентом и сценаристом Дином Девлином поводом снимања његовог новог филма у нашој земљи, који је изјавио да Србија има изванредне филмске професионалце и најбоље услове за снимање у овом делу Европе.

Познат као продуцент блокбастер хитова попут Дан независности, Патриота и Годзила, Девлин је у Србији претходних месеци продуцирао другу сезону популарне авантуристичке фантазије Предстража (Outpost) чија се премијера очекује средином јула у Америци.

Предстража је први страни филмски пројекат који је комплетно произведен у нашој земљи и обухватао је снимање, продукцију и постпродукцију – монтажу, обраду звука и слике и визуелне ефекте. Више од 250 филмских професионалаца из Србије радило је на продукцији ове серије, а Девлин је истакао да је задовољан условима рада и филмском екипом, али и изузетним филмским подстицајима које Србија нуди.

Због тога се амерички продуцент враћа у Србију како би током лета снимио свој дугометражни научно-фантастични филм The Deal.

„Ваша земља има изванредне филмске професионалце и најбоље услове за снимање у овом делу Европе. Целокупни тим професионалаца из Србије који је радио на серији Предстража ангажован је и на мом новом филму. Такође, подстицаји које даје држава функционишу беспрекорно“, рекао је Девлин.

Осим фантастичних услова за снимање и знања људи, навео је да је Србија сјајно место за рад, те да се нада да ће сви који ће сазнати за Србију преко оваквих пројеката почети ускоро у њу и да долазе.

Влада Србије увела је изузетно ефикасан и успешан програм филмских подстицаја и то је разлог све већег броја страних продукција које долазе у нашу земљу.

„Буџет за филмске подстицаје у нашој земљи постоји већ неколико година и стално се повећава. Презадовољни смо ефектима – колико је људи запослено на овим пројектима, колико су то значајне инвестиције и како промовишемо нашу земљу у свету на овај начин“, навела је премијерка.

Према њеним речима, у протеклој години организована је обука за практична знања и вештине на позицијама у оквиру филмске продукције и постпродукције за које постоји велика тражња на тржишту, а нису део формалног процеса образовања.

„Све практичне и прагматичне идеје ћемо искористити за додатно образовање наших људи који раде на филму“, најавила је председница Владе.

Буџет Србије за филм за 2019. годину износи 2.005.040.000 динара (скоро 17 милиона евра). Од тога је из буџета издвојено 1.105.040.000 динара за Филмски центар Србије за филмско стваралаштво, а подстицаји за филм износе 900.000.000 динара.

Буџет за подстицаје постоји од 2016. године, а овај програм се односи на игране филмове, ТВ серије, документарне и анимиране филмове, наменске филмове, рекламе и визуелне ефекте. У њему могу учествовати и домаће и стране продукције којима се враћа 25 посто уложених средстава у нашој земљи. Овим подстицајима, али и локацијама које нуди, Србија је постала једна од омиљених дестинација страних продукција.

број коментара 0 Пошаљи коментар