Палић пре Палића – "Best of Europe 2018" од 7. до 13. јула у Суботици

У предфестивалском програму "Best of Europe 2018" Фестивала европског филма Палић, који ће се одржати од 7. до 13. јула у биоскопу „Евросинема“ у Суботици, биће приказани неки од најбољих филмова из прошлогодишње европске продукције.

Током седам дана публика ће моћи да види седам врхунских остварења насталих у копродукцији девет земаља, међу којима је и Хладни рат, последњи добитник Оскара за најбољи страни филм.

Програм ће 7. јула отворити филм Догман (Италија/Француска) у режији Матеа Гаронеа, који прати причу о неговатељу паса у озлоглашеном римском кварту Молијена, који запада у невољу, али не својом кривицом.

Одлучан да потврди своје достојанство након свега што је претрпео, он планира освету са неочекиваним исходом.

Наредног дана публика ће моћи да погледа мађарско-француску копродукцију Сутон редитеља Ласла Немеша.

Прича прати младу девојку која жели да ради у легендарној продавници шешира – продавници која је некада била у власништву њених родитеља, али када нови власник одбије да је запосли, она започиње потрагу за својом изгубљеном прошлошћу. 

У уторак, 9. јула, биће приказан филм Девојка (Белгија/Холандија) редитеља Лукаса Донта, о 15-годишњакињи Лари која ради на томе да постане професионална балерина и уз подршку свога оца, у новој школи она се у потпуности посвећује свом циљу, међутим, њене тинејџерске фрустрације и нестрпљење почињу да расту након што схвати да се њено тело одупире строгој дисциплини, зато што је рођена као дечак.

Оскаром награђени Хладни рат (Пољска/Велика Британија/Француска) у режији Павела Павликовског на програму је 10. јула.

Страствена љубавна прича одиграва се између двоје људи који се због различитог порекла и темперамента на први поглед чине неспојивим, али су ипак судбински предодређени једно за друго.

Смештен у време хладног рата педесетих година прошлог века у Пољској, Берлину, Југославији и Паризу, филм описује немогућу љубав у немогућа времена.

Енглеско-француска копродукција Стаљинова смрт, дело Арманда Јанучија, у биоскопу „Евросинема“ је на програму 11. јула, а прати последње дане совјетског диктатора.

Срећан као Лазаро (Италија/Швајцарска/Француска/Немачка) Аличе Рорвахер биће приказан 12. јула. Филм редитељке прича је о сусрету Лазара, младог сељака који због своје доброте често буде погрешно схваћен, и Танкредија, младог племића проклетог због своје богате маште.

Последњег дана предфестивалског програма "Best of Europe 2018", на програму је филм Транзит (Немачка/Француска) у режији Кристијана Пецолда.

Његово дело прати лик Георга који бежи у Марсеј у последњем тренутку, пред немачким трупама надомак Париза током Другог светског рата, а његов пртљаг садржи легат писца Вајдла, који је окончао сопствени живот из страха од прогона.

Овогодишње, 26. издање Фестивала европског филма Палић, одржаће се од 20. до 26. јула на Палићу и у Суботици.

број коментара 0 Пошаљи коментар