Додељене награде 48. „Софеста“

Гран-при 48. Филмског фестивала у Сопоту - „Софест“ припао је продуцентима филма „Која је ово држава“ у режији Винка Брешана, продукцијским кућама „Интерфилм“ и „Зилион филм“. Награда за режију додељена је Горану Марковићу за филм „Делиријум тременс“ у продукцији РТС-а.

Жири, који су чинили Радослав Зеленовић,председник, Јована Гавриловић и Дејан Дабић, је у образложењу истакао да ова комплексна филмска прича, испричана нелинеарном драматургијом, у којој се комбинују сан и јава, комични и драмски елементи, у суштини је меланхолична сатира која описује стање духа у нашем региону, приметивши да је сваки сегмент филма, од глуме до камере и музике, уклопљен у једну нераскидиву целину.

Награда за најбољу режију додељена је Горану Марковићу за филм Делиријум тременс, у продукцији РТС-а, у коме је, према оцени жирија, причу о глумцима и глуми подигао на ниво универзалне метафоре виртуозним филмским рукописом, чиме је још једном потврдио своје место међу класицима домаће кинематографије.

Награда „Мира Ступица“ за најбољу женску улогу додељена је Снежани Богдановић за улогу Ане у филму Шавови, у режији Мирослава Терзића, која „постепено, суптилно, попут ткања, изграђује психолошку студију жене која не одустаје од потраге за сином чак и онда када њени ближњи то сматрају узалудним“, каже се у образложењу жирија.

Награда „Бата Живојиновић“ за најбољу мушку улогу отишла је у руке Тихомиру Станићу за улогу Дагија у филму Делиријум тременс.

Жири је оценио да је он сугестивно дочарао преиспитивање глумца који се налази на животној и стваралачкој прекретници и да је притом још једном демонстрирао широки репертоар глумачких могућности – од комичних до драмских.

Специјално признање стручног жирија додељено је потсхумно Небојши Глоговцу за улогу Голуба у Јужном ветру, редитеља Милоша Аврамовића, којом је, како је истакнуто у образложењу, потврдио не само своју глумачку непоновљивост, креирајући застрашујући лик главног антагонисте филма, већ је, послао и својеврсно упозорење.

„Ово признање је повод да одамо почаст целокупном глумачком доприносу који је дао српској и кинематографијама у региону“, истакао је жири.

Специјално признање за „неговање помало запостављеног, важног жанра наше кинематографије, дечијег филма“, жири је доделио филму Злогоње Рашка Миљковића, филму са хуманом поруком који са задовољством гледају све генерације.

На 48. „Софесту“ приказано је 18 филмова, а жири је одлуку донео једногласно.

Награда публике отишла је остварењу Краљ Петар Први, у режији Петра Ристовског. Признање је доделио жири који чине грађани Сопота, Данијела Великинац, Горан Крчо и Марија Рајшић. 

Овогодишњи Филмски фестивал у Сопоту, одржан под слоганом „По јутру се дан познаје“, био је посвећен редитељу Младомиру Пуриши Ђорђевићу, коме је уручена и Награда за допринос филмској уметности.

број коментара 0 Пошаљи коментар