„Режи“, „Терет“ и „Шавови“ у трци за награде на Пулском фестивалу

У Пулској арени почиње 66. филмски фестивал. До 21. јула биће приказано и неколико наших фимова, између осталих, „Шавови“ Мирослава Терзића, „Терет“ Огњена Главоњића, „Режи“ Косте Ђорђевића. Уочи фестивала, у Српском културном центру у Пули, отворена је изложба „Соња Савић – девојка из града“ посвећена глумици и ауторки експерименталних и алтернативних филмова и видео-радова.

Филмски фестивал у Пули одржава се од 13. до 21. јула, а његово 66. издање биће у знаку биографија историјских личности о којима су снимљени играни филмови. 

Осам филмова је у главном такмичарском програму Генерал Антуна Врдољака, којим ће фестивал бити и отворен, Дневник Диане Будисављевић редитељке Дане Будисављевић, Допунска настава у режији Ивана Горана Витеза, Која је ово држава Винка Брешана, Мој дида је пао с Марса Дражена Жарковића и Марине Шкоп, Последњи Србин у Хрватској Предрага Личине, Ф20 Арсена Антона Остојића и Сам самцат Бобе Јелчића.  

Три остварења српских аутора такмичиће се у Пули у оквиру програма Мањинска копродукција. У питању су Шавови Мирослава Терзића, Терет Огњена Главоњића, Режи Косте Ђорђевића.

 

Уочи фестивала, у Српском културном центру у Пули, отворена је изложба Соња Савић - девојка из града посвећена глумици и ауторки експерименталних и алтернативних филмова и видео-радова. 

„Тридесет пет година је од када је Соња добила Златну арену за главну женску улогу у филму Шећерна водица, а била је прилика да у сарадњи са уметничком галеријом 'Надежда Петровић' у Чачку представимо опус њених радова, и предмете из легата Соње Савић које је њена породица поклонила уметничкој галерији 'Надежда Петровић'“, рекао је Милан Рашула, директор Српског културног центра у Истри. 

Фестивал ће затворити остварење ОЛИВЕРових 70 – Мала прича о великом музичару и његовом последњем концерту.

Документарни филм о музичкој легенди Оливеру Драгојевићу премијерно ће бити приказан 21. јула, у пулској Арени, уочи прве годишњице смрти популарног уметника. 

број коментара 0 Пошаљи коментар