Филмски фестивал у Пули отворио филм о Готовини

Пројекцијом филма „Генерал“, биографије Анте Готовине, у режији Антуна Врдољака, са холивудском звездом Гораном Вишњићем у насловној улози, синоћ је почео 66. Пулски фестивал. Штампа у Хрватској није имала много лепих речи за Врдољаково остварење, а „Јутарњи лист“ оцењује да политички и историјски није поштен филм.

Пред испуњеном Ареном, уз очекивано присуство председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић, која је и отворила фестивал, премијерно је приказан филм који месецима уназад изазива велику пажњу у целом региону некадашње Југославије.

У Врдољаковом филму Генерал, Готовина је представљен као шармер, професионални војник храброг срца, заљубљен у своју домовину, који у паузама љутих окршаја са окупаторским „зверима“, успева да има флерт са ратном новинарком и да пронађе нову љубав са припадницом министарства одбране коју жени после рата.

У завршним сценама приказана је акција „Олуја“, којом је Готовина командовао, без помињања протеривања Срба, а за злочине над њима криви се Слободан Милошевић.

Горан Вишњић је пре самог отварања Фестивала рекао да има већу одговорност према улози у овом филму него што је то случај са ангажманом у било ком Шекспировом комаду. Редитељ Антун Врдољак је напоменуо да је желео да сними филм о Готовини не би ли га некако извукао из Хашког трибунала.

Жалбено веће Хашког трибунала поништило је првостепену пресуду којом се Анте Готовина осуђује на 24 године затвора за прогоне, депортацију, убиства, злочине против човечности, пљачку имовине, кршење закона и обичаја рата.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 14. јул 2019, 14:44) - anonymous [нерегистровани]

*

Strašno! I onda Srbi sa svojim filmovima učestvuju na ovom "festivalu".