„Бела трака" најбољи европски филм

Европска филмска академија за најбоље остварење ове године одабрала је филм „Бела трака". „Европске Оскаре" за најбоље глумце добили су Тахар Рахим за улогу у филму „Пророк" и Кејт Винслет за улогу у драми „Читач".

Црно-бели филм аустријског режисера Михаела Ханекеа „Бела трака" који истражује корене тоталитаризма у репресивном образовању с почетка XX века, тријумфовао је на 22. додели награда Европске филмске академије.

Остварење које прати догађања у једном аустријском селу непосредно пред Први светски рат освојило је у Бохуму три награде - за најбољи филм, најбољу режију и најбољи сценарио.

Ханекеово остварење је овогодишњи добитник и престижног признања Златна палма које се додељује на филмском фестивалу у Кану.

Европска филмска академија (ЕФА) и њених 2.000 чланова су на 22. „европском Оскару" доделили награду за најбољу глумицу Британки Кејт Винслет за улогу у драми „Читач".

За најбољег глумца проглашен је Тахар Рахим за улогу у француском филму Жака Одијара „Пророк".

Добитник оскара за 2008. годину „Милионер из блата" европска публика одабрала је за најбољи филм. Публика је гласала преко Интернета или у биоскопским салама.

Награда за најбољег европског композитора отишла је у руке Алберта Иглесиаса за музику у филму Педра Алмодовара „Сломљени загрљаји".

Најбољи дебитантски филм је румунско-британско-мађарска копродукција „Каталин Варга" сценаристе и режисера Петера Стрикланда.

Најбољи кратки филм је „Посте рестанте" Марсела Лозинског.

Награду за животно дело је добио Кен Лоуч, док је признање за европски допринос светском филму додељења француској глумици Изабел Ипер. За рад на филму „Татарак" Анџеј Вајда награђен је признањем Фипресци.

ЕФА је основана 1989. године да би подстакла развој европског филма, а њен први председник био је шведски режисер Ингмар Бергман.

Додела награда је традиционално одржавана у Берлину сваке године, али прошле је одржана у Копенхагену.

Есен и Бохум, градови у Рурској области, одабрани су ове године да буду домаћини додела највећих европских награда, јер ће Рур бити културна престоница Европе 2010. године.

Једна од новина која је обрадовала домаћу публику је то да су од ове године и српски филмофили били у прилици да гласају за своје фаворите путем Интернета и листа „Политика".

број коментара 0 Пошаљи коментар