Мексички филм победио у Маракешу

Прича о илегалним имигрантима из Мексика који покушавају да се домогну бољег живота „на северу", филм "Northless", победник је фестивала у Маракешу. У конкуренцији за Златну звезду било је 15 филмова, а жирију је председавао чувени ирански режисер Абас Кјаростами.

Филм "Northless" мексичког режисера Ригоберта Перескана добио је главну награду, Златну звезду, нa деветом Међународном филмском фестивалу у Маракешу, који је завршен у суботу увече.

"Northless" (дословни превод је „без севера"), дебитантско остварење Ригоберта Перескана, бави се илегалним преласцима хиљада мексичких имиграната, који покушавају да уђу у САД у нади да их на северу чека бољи живот.

Награда за главну мушку улогу припала је Сирону Мелвилу за остварење "Love and Rage" (Љубав и бес) данског режисера Мортена Гајсеа.

Лоте Вербек је добила награду за главну женску улогу у филму "Nothing personal" (Ништа лично) Пољакиње Уршуле Антонијак.

Награду жирија равноправно деле "Les Barons" (Барони) белгијског редитеља мароканског порекла Набила Бен Јадира, и "My daughter" (Моја ћерка) Шарлоте Лим Леј Куен из Малезије.

У конкуренцији за Златну звезду ове године је било 15 филмова, а жирију је председавао чувени ирански режисер Абас Кјаростами, који је 1997. године остварењем „Укус трешања" победио на фестивала у Кану.

број коментара 0 Пошаљи коментар