Листа значајних алтернативних остварења

Иновативни експериментални, истраживачки, авангардни, лични филмови и видео радови младих уметника били су у конкуренцији Фестивала "Алтернативе филм/видео". Жири одабрао десет најзначајних остварења. Меморијална награда "Иван Каљевић" филму "Црвенкапа", аутора Зорана Таировића.

Жири Фестивала "Алтернативе филм/видео" уврстио је девет филмова који су приказани у такмичарском програму, на "Листу значајних остварења фестивала".

У саопштењу жирија се наводи да су на листу уврштени филмови "Црвенкапа" аутора Зорана Таировића (Србија), "Ferment" Јоане М. Стасевиц (Пољска/Велика Британија), "Grinji Krokii" аутора Манета Жуђеловића (Црна Гора/Србија), "Grito" Андреаса Денегриjа (Аргентина).

На "Листу значајних остварења" уврштени су и филмови "Night Mare" аутора Филипа Роја (Француска), "Новембар" Бориса Грајнера (Хрватска), "Склониште" Игора Симића (Србија), "Screen 1-2" Кренера Каје (Словенија) и "Waiting" аутора Ђорђа Јовановића (Македонија).

Аутори филмова који су се нашли на "Листи значајних остварења" добијају могућност да реализују свој будући филм или видео рад у продукцији Академског филмског центра Дома културе Студентски град у 2010. години.

Жири је доделио и меморијалну награду "Иван Каљевић" филму "Црвенкапа", аутора Зорана Таировића.

Награда "Иван Каљевић" се додељује у знак сећања на прерано преминулог члана Академског кино клуба и аутора авангардних и алтернативних филмова, Ивана Каљевића.

Жири фестивала чинили су Беатрис Саха Кобов (Немачка), Хрвоје Турковић (Хрватска), Павле Леви (Србија) и Јуриј Меден (Словенија).

Фестивал новог филма и видеа "Алтернативе филм/видео", на коме је приказано преко 100 филмова младих уметника, али и афирмисаних аутора, одржан је од 9. до 13. децембра у Дому културе Студентски град у Београду.

На Фестивалу су приказани иновативни експериментални, истраживачки, авангардни, лични филмови и видео радови младих уметника и афирмисаних аутора у Интернационалној и Регионалној селекцији.

број коментара 0 Пошаљи коментар