Шерлок Холмс најчешће екранизован лик

Чувени детектив бритког интелекта је лик из књига који је највише пута приказан у филмовима. Нова верзија Гаја Ричија, са Робертом Даунијем Џуниором у насловној улози, у светским биоскопима од 25. децембра.

Британски писац Артур Конан Дојл прву авантуру Шерлока Холмса написао је 1887. године, а тај детектив уписан је у Гинисову књигу рекорда као „најчешће екранизовани лик": снимљено је више од 200 филмова, а насловну улогу тумачило је више од 70 глумаца.

Неке од занимљивости у вези са Холмсовим ликом објавио је лист „Сан Франсиско кроникл".

У првој америчкој адаптацији из 1916. године, главну улогу играо је Вилијем Џилет, а филм је спојио неколико Холмсових авантура.

Почев од 1939. године, Базил Ратбон играо је Холмса у 14 филмова.

Припремајући се за улогу, Роберт Дауни Џуниор, који славног детектива игра у новом филму Гаја Ричија, гледао је Џеремија Брета у серији из 1985. године, јер је оценио да је он био најбољи Холмс.

Василиј Ливанов био је совјетска верзија Џермија Брета, а изабран је због сличности са ликом који је креирао Сидни Паџет за илустровање књига.

Филм „Млади Шерлок Холмс" из 1985. године, приказао је како су се Холмс и Вотсон упознали у интернату и како је Холмс стекао реквизите као што су лула, огртач и капа.

У верзији из 1988. године са Мајклом Кејном и Беном Кингслијем, главни ликови имају обрнуте улоге: Вотсон је „мозак операције" и писац сценарија за Холмса, глумца алкохоличара.

Ричијев Шерлок Холмс у биоскопе широм света стиже 25. децембра.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. дец 2009, 19:42) - Igor [нерегистровани]

Najbolji

Dzeremi Bret je ubedljivo najbolji Serlok Holms... na svaki pomen Serloka ja u glavi imam njegov lik.
A ovo sto ovaj Madonin mali snima, nesto bas nisam optimista da ce liciti na nesto...