„Као рани мраз“ пред Београђанима

После Новосађана и Београђани су били у прилици да виде филмски првенац Ђорђа Балашевића „Као рани мраз“. Уз веома јаку глумачку екипу Балашевић је по сопственом сценарију испричао „Причу о Васи Ладачком“.

Након новосадске премијере, редитељски првенац кантаутора Ђорђа Балашевића "Као рани мраз", синоћ је приказан пред београдском публиком у Центру Сава. Балашевић, аутор сценарија и музике, сложио је причу о најславнијем Васи у Војводини у два и по сата филма.

Они који су волели баладу "Прича о Васи Ладачком", а који су у Новом Саду погледали филм кажу да их није изневерила филмска прича, без обзира што због неочекиваног расплета догађаја има одступања од садржаја песме коју је Балашевић написао када је имао 19 година, а снимио док је наступао као фронтмен групе "Рани мраз".

Балашевић каже да није више "онај клинац, који је баладу одсвирао за свој 20. рођендан". Сада на те судбине гледа са позиције садашњег искуства, па је желео да направи перипетију. Сада су сви изненађени тиме каква је то нова верзија или, како у једном моменту каже један од главних јунака, "Васа Ладачки - то није то име, то је судбина".  

Време и причу о Васи Балашвић је оживео на обалама Тисе, а за галерију ликова у филму окупио је звезде с простора бивше Југославије. Један од њих је Раде Шербеџија.

"Радету сам рекао: То није улога писана за тебе, него је улога писана по теби. И он се уклопио у маторог или средовечног Васу Ладачког", каже Ђорђе Балашевић.  

У филму играју и Мустафа Надаревић, Зијах Соколовић, који уз Миру Бањац, Николу Ђуричка, кантауторову ћерку Јовану Балашевић и Данијела Ковачевића, који тумачи младог Васу, и многе друге, граде мозаик ове љубавне приче која креће на биоскопску турнеју, упркос мањку сала.

Главна идеја је "кинобус", објашањава Балашевић и додаје да ће се после званичних премијера филм "залетети према свим местима где их очекују и где филмови годинама нису приказивани".  

Битан сегмент филма је и музика. Пева и мађараска певачица Марта Шебашћан, која је светску славу стекла филмом "Енлески пацијент", а једну од нумера одсвирао је румунски виртуоз на Пановој фрули Георги Замфир.

Тамбуру и Панову фрулу, два чудесна и на први поглед нимало сродна инструмента, Ђорђе Балашевић успео је да уједини у редитељском дебију - "Као рани мраз".

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 23. апр 2010, 11:25) - Aleksandra [нерегистровани]

Kao rani mraz

Iskreno se nadam da ce i kragujevacka publika biti u prilici da pogleda ovaj film.Bioskopi u nasem gradu ne rade,ali valjda ce se naci nacin.Veliki pozdrav za Djoleta,njega i njegove pesme obozavam oduvek i,naravno,jedva cekam da pogledam film!

(петак, 23. апр 2010, 00:54) - dr.ss [нерегистровани]

bravo

Jos jednom je pokazao da je pravi umetnicki genije!! Film je za sve pohvale!! To sam i ocekivala od genija, i jos sam pod utiscima!!

(среда, 21. апр 2010, 09:32) - Ljiljana [нерегистровани]

kao na krilima!!

Djole je sa svojom porodicom napravio film kakav do sada nije vidjen! Svaka cast kompletnoj glumackoj ekipi koja je maestralna i sve pohvale za pricu, muziku, fotografiju!

Djole, zaistaje steta sto se na premijeri nije pojavila i Jovana koja je odlicna glumica i zelim joj brz oporavak i da joj ovaj film donese i svetsku slavu!

Nikako ne propustiti ovaj film!