Примитивни ансамбл „Хин ан“ донео дах Монголије у Београд

Београдска публика, захваљујући првом „Кинеском фестивалу светла“, имала је прилику да се упозна са монголском културом на концерту „Хин Ан – примитивног музичког ансамбла“, пореклом из унутрашње Монголије у Кини.

Ансамбл „Хин ан“ постоји само три године, а већ је одржао више од 100 концерата. Пореклом из Хорикин прерије из унутрашње Монголије у Кини, ансамбл аутентичним певањем, свирањем и плесом открива приче и анегдоте из живота Монгола.

„Песме, које изводе млади музичари су песме уз које су многи од њих одрастали, које су им родитељи певали као успаванке. Инструменти су традиционални, а песме, старе и до 1.000 година, преносиле су се са генерације на генерацију. С обзиром на то да су ови музичари, млади 21. века, песмама су дали нову, модерну интерпретацију“, објаснио је Џонг Џуџи, организатор концерта из Кине.

„Костими су свечана одећа која се у региону из ког долазимо носи током фестивала. На овом концерту носимо одећу којом желимо срећу публици у Србији“, истакао је Џонг Џуџи.

Специфични су и по томе што у основном називу „Хин ан“ стоји и музички примитивни ансамбл.

„Зашто примитивни? Они негују своју традицију, они су номадски народ. Њихова имена су исто врло специфична, они немају презиме, имају само једно основно име које је сачињено од неколико кратких слогова“, навео је Слободан Тркуља, организатор „Кинеског фестивала светла“.

Музичко путовање кроз прошлост Монголије део је првог „Кинеског фестивала светла“, у организацији Балканополис центра за модерну традицију.

„Овај концерт је део сарадње наше државе и Републике Кине у оквиру иницијативе 'Појас и пут' и '16 плус један' иницијативе. Моја организација која се зове Балканополис центар за модерну традицију је потписник меморандума у сарадњи са једном кинеском организацијом и у оквиру те сарадње смо били у прилици да доведемо овај ансамбл овде, а по истом принципу 'Балканополис' путује и свира у Кини“, истакао је Тркуља.

„Балканополис“ тренутно прави базу података наших уметника која ће бити доступна кинеским културним организацијама. „Кинески фестивал светла“ и концерт ансамбла „Хин ан“ само су почетак културне размене, а организатори се надају да ће постати традиција.

Остали аутори: Слађана Симић Јакуш
број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 17. феб 2019, 13:21) - Dragan [нерегистровани]

Koncert

Nadam se da je neka produkcija snimala koncert i da ce se taj spektakl moći gledati na RTS-u