Никола Тесла у симфонији Мексиканца

Мексиканац Алехандро Санчез Наваро инспирисан стваралаштвом једног од највећих умова данашњице компоновао је „Теслину симфонију“.

Композитор и диригент из Мексика навео је да је током више од три деценије рада компоновао дела о историјским личностима међу којима је и јужноамерички револуционар, војсковођа и државник Симон Боливар. Теслина симфонија састоји се из осам делова.

„Срећан сам што сам компоновао музику инспирисану и посвећену Тесли. Он није само највећи научник који је икада постојао, он је више од тога – визионар 21. века. Његова заоставштина залужује велику пажњу и бригу. То симфонијско-визуелно искуство уз добро изабране поруке могло би бити ефикасан начин за буђење свести људи, управо сада када нам је више него икад потребна наука да спасавамо природу и цивилизацију“, навео је Санчез Наваро за Танјуг

„Моја дела инспирисана су историјом, али и природом, шумама, планинама и океанима“, рекао је Наваро који је био један од учесника скупа који је „Теслина научна фондација“ организовала у Њујорку у хотелу „Њујоркер“ 7. јануара, поводом 76. година од смрти великог српског и светског научника.

Композитор је навео да је о Теслиним напредним решењима чуо једне давне године на повратку са Кариба, где је на Светском енергетском конгресу представио своју Океанску симфонију.

„После тога, почео сам да читам и проучавам све што сам могао да нађем о том великом проналазачу и као резултат те инспирације настало је осам дела. Концерт посвећен Тесли састоји се од осам симфонијских дела: Плес муња, Слободна енергија, Посебна веза, Нови проналазак, Теслин торањ, Галактичка и Теслина симфонија“, објашњава Наваро. 

Дела су, како је додао, захваљући новим технологијама направљена тако да публика кроз њих може да сазна и главне чињенице о Теслином животу и делу.

„Захваљујући новим технологијама извођење музике данас може ићи уз видео-подлогу која пројекат чини посебним визуелним искуством", рекао је Наваро.

Светски научник и херој

Почетком октобра Наваро је Теслину симфонију премијерно извео са Филхармонијским оркестром „Керетаро“, навео је композитор и додао да је Керетаро један од 32 суверена ентитета Мексика, на северу централног дела земље.

„Симфонија је постигла велики успех. Млади су били посебно одушевљени. Не само да су разумели, већ су били изузетно узбуђени и одушевљени делом о великом светском научнику и хероју", каже Наваро.

Санчез Наваро наступао је до сада између осталог са филхармонијама града Мекисика и Јукатана, Симфонијским оркестром Мексика и Парагваја. Завршио је „Беркли“ и Школу музике на Менхетну.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. феб 2019, 09:20) - anonymous [нерегистровани]

Фантастично!

Сад да га позовемо у Србију да наступа! Можда добије још неку инспирацију или можда он инспирише неке наше композиторе :)

(четвртак, 21. феб 2019, 08:29) - anonymous [нерегистровани]

muzika

Svaka čast za trud ali muzika me bas nesto ne asocira na teslu. Treba jos neko da se uključi i da proba da napravi slično. Svaka čast za inicijativu ali je preveliki zalogaj bio.

(среда, 20. феб 2019, 07:45) - Poručnik Draguljče [нерегистровани]

Fesnpešntrešn

Kad se za sve ove godine u moru naših kompozitora niko nije setio Tesle i nije bio inspirisan njegovim vanvremenskim otkrićima, da stvori neko muzičko, ili muzičko scensko djelo, setio se brat Mexico, kompozitor Navaro. To je najbolji odraz koliko smo nemarno prema našim najvećim intelektualcima kakav je bio Tesla. Navaro, zaslužio si orden ali Teslin orden, koji bi trebalo dodeljivati zaslužnim građanima onih zemalja koji proslavljaju naše velikane kroz svoja djela. Hvala ti za sva vremena.

(уторак, 19. феб 2019, 20:24) - anonymous [нерегистровани]

BRAVO, GOSPODINE NAVARO,

MUZIKA JE ODUVEK BILA, "GALAKTICKA
SIMFONIJA"