Завршен седми „Кустендорф класик“, Златна матрјошка Михајлу Живојиновићу

Уручењем награда и концертом виолончелисте Нарека Хакназарјана, виолинисте Хачатура Алмазјана, баритона Ефима Заваљног и Крагујевчког певачког друштва у пратњи Јужносахалинског симфонијског оркестра под диригентском палицом Тиграна Хакназарјана, у је Дрвенграду завршен седми фестивал руске класичне музике „Кустендорф класик“. Награде отишле у руке Михајла Живојиновића, Анастасије Михновец, Ане Савкини, Валерија Макарона.

Златна матрјошка у категорији од 13 до 17 година припала је тенору Валерију Макарону са Академије „П. И. Чајковски“ (Москва), Сребрну матрјошку добио је флаутиста Александар Тјан (17) из Московске специјалне музичке школе „Гњесин“ (Санкт Петербург), а Бронзана матрјошка додељена је кларинетисти Мирославу Батаљоноку (15) из Републичке гимназије при Белоруској музичкој академији (Минск).

У категорији од 18 до 25 година, прву награду је добио хармоникаш Михајло Живојиновић (22) са Музичке академије у Источном Сарајеву, друга награда додељена је сопрану Анастасији Михновец са Белоруске државне академије (Минск), а трећу награду је понела виолинисткиња Ана Савкина (24) са Музичке академије „П.И. Чајковски“.

Најбоље међу 50 младих музичара из реномираних музичких школа и са академија из Србије, Републике Српске, Русије, Белорусије, Немачке и Кине, изабрао је жири у коме су били ректор Државне музичке академије из Белорусије Јекатерина Дулова (председница), композиторка Ања Ђорђевић и пијаниста Александар Маџар.

Оснивач фестивала Емир Кустурица је отварајући следеће издање фестивала рекао да ће само наставити традицију са још већим бројем значајних уметника, који су својим стваралаштвом већ дотакли небо, и откривањем нових талената, који пружају руке ка том истом небу.

„Сваки пут када фестивал дође до краја и видим лица ових младих људи, добијем идеју садржану у једној реченици из Алана Форда: 'Данас сам одлучио да живим свој живот до краја'“, рекао је Кустурица и захвалио „Гаспром њефту“, Маји, Нани, Јанку, породици Спаравало, Дуњи и помало себи.

На програму завршног концерта биле су Варијације на тему Чајковског Аренског, Антиформалистички рај Шостаковича и премијера дела Tarantulae Cadenzas Ђованија Солине, које је специјално писано за „Кустендорф класик“.

Током претходних вечери у Дрвенграду су са Симфонијским оркестром „Кустендорф“, који је предводио диригент Србољуб Динић, наступили су руски виолиста Јуриј Башмет и пијаниста Александар Маџар, као и баритон Василиј Герело уз клавирску пратњу Олега Вајнштајна.

У ревијалном програму изведена је савремена опера Микаела Таривардијева Очекивање у режији Владана Ћурковића и под диригентском управом Марије Стајић.

Фестивал, који је до ове године носио назив „Бољшој“, заједнички пројекат режисера Емира Кустурице и компаније „Гаспром њефт“, пружа прилику младим извођачима да се представе и упознају се са истакнутим уметницима, те тако представља одскочну даску за њихову будућу каријеру.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. јул 2019, 01:42) - anonymous [нерегистровани]

kako nebitan

Jel trebao otici u Zadrugu, Farmu, ili sta vec, da bude bitan? Organizovao je ucesce vrhunskih muzicara iz Rusije i Srbiji. To su mladi, inteligentni, talentovani ljudi. Mnogo doprinosi kulturi. To sto samo RTS prati kulturna desavanja i daje im medijiski prostor, a drugi mediji radije emituju ono sto sam na pocetku spomenuo je veliki problem naseg drustva. Neki steknu misljenje da je to malo vazno sto cine zadnji Mohikanci u nasoj zemlji: A to je odrzavanje i podsticanje kulturnih, tradicionalnih, umetnickih i pre svega moralnih vrlina ovog naroda. Nazalost neki bi da ukinu bilo kakvu finansiranje RTS, e tek onda bi bas ovi zadnji Mohikanci postali nebitni. A to je horor scenario.

(недеља, 14. јул 2019, 04:48) - Драган [нерегистровани]

Да је

Вероватно много прати Радио Слободну Европу они су веома оапсни у ширењу мржње орема Србима и Русима , овај је лик не тотално небитан вероватно је залутао на сајт РТС

(субота, 13. јул 2019, 18:37) - anonymous [нерегистровани]

Cuj nebitan

Kusta je jedan fenomenalac, a ti si nebitan. Pa samo Kustendorf klasik da je napravio, to je vec izvanredno. Da ne pricam dalje.

(субота, 13. јул 2019, 12:44) - anonymous [нерегистровани]

Nезапажено као и све што ради у ппследњих пар година.

Тотално је постао небитан.