„Асикс“ од рециклиране одеће прави јапанске униформе за ОИ

Компанија за производњу спортске одеће и обуће „Асикс“ користиће материјале од рециклиране одеће за израду званичних униформи за јапанске олимпијске и параолимпијске тимове.

„Асикс“ се нада да ће прикупити 30.000 одевних предмета кроз специјалне кутије постављене у продавницама и спортским догађајима.

Униформе ће бити направљене од полиестера добијеног из донираних одевних предмета, док ће други прикупљени материјали бити претворени у, између осталог, гориво.

На овакав потез компанија се одлучила након изузетног притиска на целокупну модну индустрију да учини своју производњу одрживом.

Наиме, према подацима Уједињених нација, модна индустрија доприноси у ослобађању гасова за ефектом стаклене баште са чак 10 одсто.

Да би добили довољно памука за један пар фармерки потребно је потрошити 10.000 литара воде, што је довољно да се једна особа снабде водом за пиће за наредних 10 година.

Модна индустрија укупно је одговорна за 20 одсто отпадне воде, а 85 одсто тканина заврши на депонијама или бива спаљено.

број коментара 0 Пошаљи коментар