Краљица Елизабета: Круна може и врат да сломи

Британска краљица Елизабета Друга, говорећи први пут о свом крунисању пре 65 година, открила је колико је била неудобна вожња на тој церемонији и како је носећи круну ризиковала да „поломи врат“.

Вожњу у позлаћеној кочији тешкој четири тоне, од Бакингемске палате до Вестминистерске опатије, у којој су сви британски монарси крунисани од 1066. године, краљица је описала као „ужасну“, истичући да круна „није баш удобна“, преноси Ројтерс.

У, како је сама краљица описала, „конверзацији“ са коментатором краљевске породице Алистером Брусом за телевизију Би-Би-Си, рекла је да, док се круна носи, „не смете да погледате доле“.

Брус је новинарима објаснио да у овом неуобичајеном интервјуу, „ви краљици не постављате директна питања, Ви изнесете коментар, на који затим она одговара“.

Британска краљица, која сада има 91 годину, имала је само 25 када је ступила на престо, након смрти свог оца Џорџа Шестог, 1952. године, а крунисана је годину дана након тога, 2. јуна 1953.

„То је врста, претпостављам, почетка живота као правог суверена. То је нека врста промоције витештва и чињења ствари на старомодан начин, заправо. Видела сам једно крунисање (свог оца 1937), а онда сам ја била крунисана у следећем, што је прилично изузетно“, рекла је краљица.

Присећајући се тог свечаног дана, краљица је открила и колико се мучила са свиленом хаљином за крунисање која је била прекривена дијамантима, златом и сребром.

„Сећам се једног тренутка када сам ходала по теписима, нисам уопште могла да се померим“, рекла је.

Елизабета је за ту прилику носила две круне: круну Светог Едварда од 2,2 килограма, коју од тада никада више није ставила на главу, и дијамантску Империјалну државну круну, коју носи приликом званичних догађаја као што је почетак рада парламента, где јавно чита програм британске владе.

„Не можете да погледате доле, на текст, морате главу да држите усправно. Јер, ако то урадите, сломићете врат и круна ће пасти“, рекла је краљица осмехујући се и додала: „Тако да круне носе и неке непогодности, поред тога што су прилично важне ствари“.

Овај документарни снимак биће емитован у недељу на Би-Би-Сију.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 12. јан 2018, 17:56)
anonymous [нерегистровани]

Jaoooo kako mi je zao Majkemi

Moja zena kaze neka je neudobna kruna i ona bi da lomi vrat samo da joj daju tu krunu sa svim draguljima a meni neka daju samo onaj najveci sto su ga uzeli Indiji u vreme kolonijanizma a ta zlatna kolica poklonio bi Tirsevoj tako da svi nesto od toga imaju .Hvala !