Елвис Присли, звезда и у 21. веку

На данашњи дан 1935. године рођен је Елвис Присли, амерички музичар, непревазиђени Краљ рока.

Више од четири деценије након његове смрти у свим крајевима планете довољно је рећи само Елвис. Траг који је направио на музичкој сцени и даље је дубок, а утицај који су његове песме имале на модерну музику још се осећа.

Да је жив, Краљ би данас прослављао 84. рођендан.

О његовим албумима, песмама, концертима и чувеним наступима чак и миленијалци знају много. Ових дана, први пут после 1981. године, поново се нашао у првих 40 на Билбордовој листи најтраженијих 100 хитова захваљујући божићној песми Blue Christmas.

Иза њега су остали бројни хитови, међу којима су Heartbreak Hotel, Hound Dog, Suspicious Minds, Love Me Tender, Jailhouse Rock, Blue Suede Shoes, It's Now or Never, Are You Lonesome Tonight, All Shook Up, Can't Help Falling in Love...

Такође, За 42 године Елвис Арон Присли (из необјашњивог разлога у српском језику одомаћило се Присли иако се славни музичар презвао Пресли), рачунајући и документарце, снимио је 33 филма, играо је у 10 ТВ серија.

Американац за којим је у једном тренутку лудела цела планета није се устезао да проба другачије ствари. Његов јединствен начин певања, увођење мелодија и ритмова карактеристичних за афроамеричку културу, другачија фризура, одабир гардеробе само су неке од њих.

Последњи наступ имао је 25. јуна 1977. у Индијанаполису, а дан пред следећи концерт, 16. августа 1977. године пронађен је мртав у купатилу. 

Елвис се и у 21. веку налази на листама уметника са највише продатих носача звука и и даље веома добро зарађује.

То, међутим, није једини извор прихода његових наследника. Грејсленд, у којем је живео 20 година, посетило је више од 20 милиона људи од 1982. године, када је његова бивша жена Присила, мајка његовог јединог детета Лизе Мари, отворила имање за јавност.

Имање доноси економији Мемфиса око 150 милиона долара годишње, а са око 600.000 посетилаца сваке године најпосећенија је атракција у САД после Беле куће.

број коментара 0 Пошаљи коментар