Би-Би-Си о Ђоковићевим ратним сећањима и хуманитарном раду

Новак Ђоковић се ове недеље бори на Аустралиан Опену, почиње Би-Би-Си причу о првом тенисеру светa. Међутим, поред постављених спортских циљева, Новак има и друге велике циљеве који су повезани са његовим детињством.

Фондација „Новак Ђоковић“ финансира четири истраживача на Харварду, која се баве темом раног образовања, пише Би-Би-Си.

Њихова истраживања у Центру за развој детета на Харварду усмерена су на побољшање живота мале деце, поготово оне која се суочавају са сиромаштвом и насиљем.

Би-Би-Си пише да је ова тема за српског тенисера веома лична због његовог одрастања током рата у Србији деведесетих година, а после распада бивше Југославије.

„Одрастање у ратом разореној земљи није лако никоме, пре свега деци“, рекао је Ђоковић и додао да је утицај токсичне средине на њихов живот огроман.

Новак је подсетио и да је живот са таквим страхом штетан за развој сваког детета.

Полазећи од свог искуства и како се он осећао као дете, пре много година Новак је обећао себи да ће, ако икада буде могао, учинити све да помогне деци која пролазе кроз сличне ситуације.

„Надам се да ће истраживања у овој области помоћи да се смањи траума коју ова деца осећају, тако да и она могу одрастати у ментално јаке и здраве особе“, истакао је први тенисер света.

Би-Би-Си пише и да је првобитан циљ Фондације „Новак Ђоковић“ био изградња предшколских установа и подршка за обуку наставника у Србији.

Међутим, партнерство са Харвардом почело је после Новаковог састанка крајем 2015. година са садашњим глобалним директором Фондације „Новак Ђоковић“ Албертом Лиђијем и директором истраживачког центра Џеком Шонкофом.

Шонкоф је 2006. године основао Центар за развој детета са циљем да истражи како може да се утиче на развој деце у најранијем узрасту како би се побољшали њихови животни исходи.

Била је то област која није довољно озбиљно схваћена и за коју је недостајало инвенстиција, наводи Би-Би-Си.

„Људи су мислили да зато што нико од нас не може да се сети наших искустава као беба, ране године нису битне“, рекао је Шонкоф.

Међутим, сада знамо да оно што се дешава веома рано у животу може имати трајни ефекат на животне исходе, физичко и ментално здравље, истиче Шонкоф.

Новак Ђоковић се нада да ће истраживачки рад, који је финансиран његовим спортским тријумфима, наставити да побољшава животе мале деце и после завршетка његове тениске каријере.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. јан 2019, 14:56) - Аранђел [нерегистровани]

Ваше право да знате све

Чуо сам да, на даљи развој детета (човека), може утицати и оно што се догодило и у пренаталном добу! Зато, почните трудницама одмах да говорите о правима детета, сексуалној опредељености, вршњачком насиљу... Али, искључиво шапутајући. Што пре крените са руковођењем деце, пре маме и тате, не дај Боже баке и деке. Изненадите будућност, не дајте да будућност изненади вас! Обавезно им тада шапните, да од зачећа имају право на наслеђе, али немају од тог зачећа право на живот! Како видим и даље се не жале милиони за промену свести, а солидарност ће и у будућности спашавати животе.

(четвртак, 24. јан 2019, 05:02) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Nije nas unistilo ratno stanje vec iskljucivo zapadni uticaj na satanizaciju svega sto je Srpsko. Osuda Hrvatske da smo pocinili agresiju na njihovu drzavu, pa sve do pomaganju teroristima da ubija i otima sve sto je srpsko. A sve to podmazano sankcijama, temeljnim i ciljanim unistavanjem nase drzave. Tako da jedini krivac za nase stanje u kome se nalazimo je iskljucivo satanizacija Srpskog naroda i Srpske drzave od strane cele evrope i svih zapadnih zemalja. Toliko je velika mrznja prema srpskom narodu da je ceo svet u stanju da zataskava i krije stravicne zlocine koje su pocinili njihovi sticenici. To znaci da je njima sveto samo to da li mrzis Rusiju i da li ces da im dozvolis da oni upravljaju sa tobom, ako na to pristanes kao drzava bices zasticen pa makar kao hrvati cinio takve svirepe zlocine koje normalni um ne moze da procesuira a da ne poludi.

(среда, 23. јан 2019, 17:45) - Саша [нерегистровани]

ББС

Боље нека се ББС бави полуистинама које су 90. свакодневмо биле пласиране. Дође какерман у село које никада није српако и прикаже страдања а онда креће вест о нападу Срба. И тако су манипулисали до мере да је јавно мњење подржало ратномдејство у Југославији.

(среда, 23. јан 2019, 17:34) - anonymous [нерегистровани]

Vucji Do

Imao se rasta i roditi.

(среда, 23. јан 2019, 17:31) - Tarja Mitrovic [нерегистровани]

NO1le

Blagosloven bio Nole. Nad takvom ljudinom i kosmos je mali.

(среда, 23. јан 2019, 17:23) - Mica Bor [нерегистровани]

Ulog u buducnost

Veliki covek sa srcem deteta .