На јутарњој кафи са Брајаном Рашићем

Аутор бројних фотографија у престижним светским магазинима, наш фотограф Брајан Рашић, који готово четири деценије живи и ради у Лондону, ових дана свратио је до родног Београда. Уз јутарњу кафу причао је за РТС о светским звездама рока и попа, тајнама добре фотографије, изложби коју припрема у Перуу.

Бранислав Брајан Рашић je снимао готово све чланове бендова који су обележили рокенрол сцену с краја 20. и почетка 21. века. Како сам каже, у Београд се често и са задовољством враћа.

Сарадња са „Ролингстонсима“ је кренула осамдесетих година. „Сећам се, први пут када сам био на њиховом концерту на 'Вемблију', осећао сам се као да сам на Марсу“, искрен је Бранислав.

Радио је, као и остали фотографи, са ограниченим приступом, али онда је 2006. године стигао позив од менаџмента и пи-ар тима „Ролингстонса“ да са њима крене на турнерју у Рио де Женеиро, што је он оберучке прихватио.

Од тада их је пратио на свим турнејама и његове фотографије се налазе у званичним издањима, каталозима, календарима, па чак, и на мајицама легендарних „Стонса“.

Сам Бранислав истиче да су му у мору бендова и уметника са којима је сарађивао посебно значајне сарадње са Дејвидом Гилмором, гитаристом „Пинк флојда“. Затим са Полом Макартнијем, Дејвидом Боувијем и групом "U2".

За снимке са последњег наступа Ејми Вајнхаус добио је престижну награду за фотографију коју додељује Гардијан.

„Та фотка буквално показује сав тај бол који је био у њој. Узнемирујућа фотографија и Гардијан је то изабрао. Њен менаџмент и њен отац нису били задовољни у почетку, али на крају су сви укапирали да је то документ“, каже наш угледни фотограф.

Иначе, Брајан Рашић наставља да фотографише и обилази свет. После ретроспективне изложбе коју ће моћи да види и наша публика у мају, у Галерији Народног музеја у Крагујевцу, у овиру девете Фотораме, следе припреме за трећу по реду изложбу у Лими где је Брајан своје радове представио први пут 2016. године када су „Ролингстонси“ одржали велики концерт у Перуу.

Остали аутори: Марија Миљевић Рајшић
број коментара 0 Пошаљи коментар