Кад политичари заплешу, Дачић на „Опернбалу“ у Бечу

Бал бечке опере окупио је синоћ у Бечу аустријску политичку елиту, која је у госте довела своје колеге. У складу са тежиштем спољне политике Беча, међу главним гостима били су политичари са Балкана.

Аустријски канцелар Себастијан Курц довео је на „Опернбал“ премијера Северне Македоније Зорана Заева, а аустријски вицеканцелара Хајнц Кристијан Штрахе позвао је шефа српски дипломатије Ивицу Дачића.

Курц је Заева позвао због успешно споразума са Грчком око имена македонске државе, а Штрахе је Дачића у госте довео како би још једном потврдио да је велики пријатељ Србије и да је подржава.

Уочи бала Штрахе, који је у госте позвао и мађарског министра Гергелија Гуљаша, је организовао заједничку вечеру.

Председник Аустрије Александер ван дер Белен у својој ложи угостио је полусестру некадашњег председника САД Барака Обаме, Ауму Обаму.

„Опернбал“ је, не само главни догађај богате оперске сезоне у Аустрији, познат широм света, већ и прилика за политичаре да позивањем у госте својих колега искажу подршку њиховом деловању и њиховим земљама.

Бројне ложе бечке Опере закупили су и познати привредници и компаније, а нафтни концерн ОМВ је угостио некадашњег немачког канцелара Герхарда Шредера.

Главна звезда аустријског џет-сета, предузимач Рихард Лугнер, који од 1992. сваке године на „Опернбал“ доводи светске звезде, овога пута се одлучио за Елу Мекферсон, некадашњу познату манекенку.

„Опернбал“ је отворила сопран Ана Нетребко која је наступила са мужем Јусифом Ејвазовим.

На Балу је наступило 144 дебитаната, са посебном кореографијом уз музику Спасилачки радосни марш цара Фрање Јосифа Првог.

Балет бечке опере извео је валцер Јохана Штрауса.

Уочи доласка гостију, испред опере, оркестар гарде аустријске војске свирао је маршеве.

„Опернбал“ је најпрестижнија манифестација оперске сезоне у Аустрији, а као таква увек је распродата и поред високих цена.

Тако ложе коштају до 23.500 евра, а улазница кошта 315 евра.

Обрт овог великог бала износио је више од четири милиона евра, а када се одбију сви издаци, организаторима је донео приход у висини од 1,1 милиона евра.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(субота, 02. мар 2019, 09:20) - anonymous [нерегистровани]

Kulture

Bec treba postovati, ali ne zaboraviti ni topla mora.

(петак, 01. мар 2019, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

Od davnina

Balkanski političari igraju kako ovi sa Zapada sviraju.

(петак, 01. мар 2019, 16:14) - Салса [нерегистровани]

Мадуро

је прави играч!

(петак, 01. мар 2019, 13:16) - Monarhija k.u.k! [нерегистровани]

Vašar taštine!

Prevaziđeno!

(петак, 01. мар 2019, 13:10) - Protest! [нерегистровани]

Zašto Ivici nije ponuđen...

- mikrofon!?

(петак, 01. мар 2019, 12:10) - anonymous [нерегистровани]

just for i n a t !

trebao je da zapeva ' Osman agu ' da ih potseti na Turke i Srpsku Krajinu ! ( vezano za komentar br. 1 )

(петак, 01. мар 2019, 11:18) - Anonymous KS [нерегистровани]

A iza kulisa "Opernbala"

Jesu li možda postigli saglasnost da mladalački Štrausov "Srpski kadril" preimenuju u "Albanski kadril" i pod tim nazivom ga najzad izvednu na potencijalnom predstojećem Bečkom Novogodišnjem Koncertu? Pa ne bi nas čudilo: kad je već, na Novogodišnjem Koncertu 1.januara 2015. godine violinista Bečke Filharmonije Škeljzen Dolji, tiho i neprimetno, a pred tv gledalištem širom sveta, ministru Dačiću pred nosem izveo "Albanski soul" u pauzi Koncerta. I kad je već gospodin ministar Dačić istakao, da je sve od početka trebalo sa Albanijom da se rešava!