Британска краљевска породица креће у обрачун на друштвеним мрежама

Британска краљевска породица је објавила смернице намењене корисницима друштвених мрежа, којима најављује да ће бити блокирани сви корисници који остављају увредљиве поруке или погрдне коментаре на њиховим званичним порталима.

Поруке на порталима Кларенс хауса, Кенсингтон и Бакингемске палате биће скривене, избрисане или пријављене полицији, кажу нова правила уколико буду увредљиве или погрдне.

Поред објављивања смерница дати су и извештаји о порасту злоупореба на друштвеним мрежама посебно усмерених на војвоткиње од Кембриџа и Сасекса.
Ниједа од њих нема лични налог на друштвеним мрежама. Меган Маркл је затворила све своје налоге прошле године, пре но што се удала за принца Харија.

У децембру 2017. године, непосредно по објављивању веридбе, Меган Маркл је на Инстаграму имала 1,9 милиона пратилаца и више од 350.000 на Твитеру. Њена Фејсбук страница је имала скоро 800.000 „лајкова“.

Нова правила захтевају да коментари на друштвеним мрежама не могу да садрже „спамове“, у њима се не могу износити клевете на рачун било које особе, лажне информације, опсцени, увредљиви, претећи и погрдни коментари, нити могу садржавати сексуално експлицитан материјал или насиље.

Уз то се додаје да ће бити уклоњени и сви коментари који промовишу дискриминацију по основу расне, родне, религијске, националне, личне и сексуалне оријентације или узраста.

Краљевска породица је саопштила да су смернице уведене како би се одржало „безбедно окружење“ на порталима ова три домаћинста и позвала је кориснике да покажу „пристојност, љубазност и поштовање“.

Званични налог на Твитеру војводе и војвоткиње од Кембриџа и војводе и војвоткиње од Сасекса и њихове Краљевске фондације има скоро 1,7 милиона пратилаца, док на налогу на Инстаграму има 7,1 милиона.

Краљевска породица има 3,8 милиона пратилаца на налогу на Твитеру и 4,5 милиона на Инстаграму, а на Фејсбук страници има 4,8 милиона лајкова, док Кларенс хаус има 812,000 на Твитеру и 624,000 на Инстаграму.

Војвода од Кембриџа је био истакнути борац против интернет злостављања и од раније је оптуживао друштвене медије да су неодлучни у обрачуну са малтретирањем на интернету, лажним вестима и говором мржње.

број коментара 0 Пошаљи коментар