Легат Ивана Бекјарева

Иван Бекјарев, један од најзначајнијих српских и југословенских глумаца, поклонио је свој легат Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу у оквиру којег су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања.

Гостујући у Јутарњем програму, Иван Бекјарев истиче да је подухват Виктора Лазића и уопште, породице Лазић која је оснивач и покретач Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу, нешто што наша култура мора да цени.

Позив да свој легат поклони њиховом Музеју, Бекјарев доживљава као велику част и можда, највеће признање које је икада добио. Из обиља материјала који поседује у легат су пренете дипломе, повеље, захвалнице, књиге са посветама, неки од костима из представа и преписка коју је водио са својим студентима.

„У оквиру свог педагошког рада као професор на Академији, једна од врло важних метода је била и та да преко писама контактирам са студентима. Ја сам им задавао само један задатак, а то је да напишу шта су до тог тренутка научили о глуми“, објашњава Бекјарев.

Студенти су писали сваких годину дана или чешће, по властитом избору. Та писма су, како каже, била од велике користи јер су му омогућила да много боље упозна своје студенте.

„Чувао сам та писма и мислио сам да их никада нећу употребити. Наравно, она сада неће бити обелодањена јер сам рекао да морамо бити фер према ауторима тих писама, многи од њих су данас врло познати глумци“, напомиње гост Јутарњег програма.

Легат који је Бекјарев поклонио Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу тренутно није изложен јер се још увек обрађује. После тога, део ће бити изложен а остатак похрањен у магацине из који ће заинтересовани истраживачи моћи да га позајмљују.

број коментара 0 Пошаљи коментар