Боравак Тифани Трамп у Београду

Ко све од страних држављана има право на званично обезбеђење и зашто је ћерка Доналда Трампа, Тифани, одустала од друге посете Музеју Николе Тесле.

Боравак Тифани Трамп у Београду и туристичка шетња улицама града, без обзира на то колико је дискретна и необавезна, привукла је велику пажњу и наметнула питање колико је пратилаца задужено за њену безбедност и како се процењују евентуални ризици, с обзиром на то да је реч о ћерки америчког председника.

Проф. др Младен Милошевић са Факултет безбедности објашњава да њену непосредну физичку заштиту спроводе америчке тајне службе, док се у спољашњем обезбеђењу налазе и наше снаге, попут јединица за обезбеђење личности и других полицијских снага које су одређене за ову намену.

„Овде је, наравно, неопходна врхунска координација између нашег МУП-а и служби безбедности са одговарајућим америчким органима. Једна од кључних ствари је да се обезбеди заштита информација о њеном кретању, локацијама и објектима које ће посећивати, као да и само понашање обезбеђења буде крајње дискретно и ненаметљиво да се не би привлачила непотребна пажња“, наглашава професор Милошевић.

Тифани Трамп је посетила Музеј Николе Тесле, у коме се чува око 200.000 аутентичних личних предмета чувеног научника. Ивона Јевтић, директор Музеја Николе Тесле, истиче да Тифани Трамп оставља утисак веома пријатне, пристојне и културне младе даме.

„Дошла је ненајављено у својству обичног посетиоца, обичног туристе и ничим није изазивала пажњу. Она је била фасцинирана и све време је будно пратила предавање нашег демонстратора, али имала је једну специфичну жељу, на крају. Заправо, ова тура кроз сталну поставку Музеја Николе Тесле почиње 15-минутним филмом који она није погледала зато што је дошла негде на средину туре и она је љубазно замолила наше особље да погледа тај филм“, каже директорка Музеја.

Само један обилазак Музеја Тифани Трамп није био довољан да се упозна са Теслиним открићима, па је у уторак, 12. марта, заказала још један долазак. Али, због неочекиване гужве која се створила у Крунској улици испред музејског простора, обезбеђење је донело одлуку да се посета откаже.

„У том случају донета је безбедносна процена припадника обезбеђења. У оквиру безбедносне процене се идентификују, то јест, препознају најважнији безбедносни ризици, попут ризика од политичког криминалитета, рецимо терористичког напада. Такође, за посете појединим објектима и појединим локацијама обрађују се теренске процене ризика, када се на самом лицу места може променити одлука о кретању у одређеном правцу или се, рецимо, отказати посета одређеном објекту“, објашњава професор Милошевић са Факултета за безбедност.

Тифани Трамп је обишла Скадарлију и пробала српске специјалите, а затим и Тржни центар у Рајићевој улици. Југословенска кинотека је такође једно од места које је посетила Тифани Трамп и сликала се поред скулптуре Карла Малдена, америчког глумца српског порекла. Наравно, у пратњи обезбеђења.

Занимљиво је да главну улогу у њеној заштити има жена, припадница америчке тајне службе. Она је наоружана и прати је свуда у стопу. Није тајна да се међу челницима америчке тајне службе налази и Американац српског порекла, Брајан Киркез.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 16. мар 2019, 06:53) - nb [нерегистровани]

Poseta bilo kog Trampa...

...bi trebalo biti samo pozitivna za Srbiju,
Welcome to Serbia, Tiffany Trump!

(петак, 15. мар 2019, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

Dobar domacin...

... to smo mi

(петак, 15. мар 2019, 20:16) - anonymousTO3A [нерегистровани]

Pa naravno

Dosla je da vidi odakle je njena dadilja (Pancevo)!

(петак, 15. мар 2019, 19:38) - anonymous [нерегистровани]

nista posebno

Sve obicno za cerku jednog predsednika. PS: samo je posebno sto je Trampova cera posetila Srbiju. Busova Clintonova Obamina cera nije posetila Srbiju i to je veliki znacaj!