Вучић показао Макрону „Митеранов глобус“

Пре почетка званичних разговора у Палати Србија, председник Србије Александар Вучић показао је француском колеги, Емануелу Макрону, глобус, поклон бившег председника Франсоа Митерана.

Председник Митеран даровао је модел глобуса шефовима држава са којима је Француска неговала добре дипломатске односе, а Социјалистичка Федеративна Република Југославија је била једна од њих.

Глобус који се налази у Палати Србија стигао је из Француске као дипломатски поклон који је Митеран уручио тадашњем председнику Председништва СФРЈ, Лазару Мојсову, 1987. године.

Глобус је израђен 1985. године по директној поруџбини и замисли председника Митерана. Главни конструктор овог глобуса био је архитекта, писац, гравер и картограф Фернанд Пујон, блиски сарадник председника, а као инспирација послужили су му Коронелијеви глобуси из касног 17. века.

Глобус се чува у Палати Србија, а истоветан примерак се налази и у резиденцији британског премијера у Даунинг стриту 10.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 16. јул 2019, 14:34) - anonymous [нерегистровани]

Miteran

Zadnji francuski predsednik kome je Srbija mogla vjerovati i na ciju pomoc se osloniti. Poslije njega .... procijenite sami.

(понедељак, 15. јул 2019, 23:59) - anonymous [нерегистровани]

Карта се променила

На нашим просторима карта се од 1985. променила и сада смо мало скућени. Било би добро да једно 200 км опет повратимо.