Рад са пестицидима и Паркинсонова болест

Свакодневан контакт са пестицидима повећава ризик од обољевања од Паркинсонове болести, упозоравају стручњаци.

Амерички истраживачи утврдили су да постоји веза између пестицида и Паркинсонове болести, али само код људи који свакодневно раде са том врстом хемикалија, објавио је Ројтерс.

Откривено је да су људи који у свакодневном послу користе пестициде и хербициде изложени су троструко већем ризику да оболе од ове неизлечиве болести централног нервног система, која често има смртни исход.

У истраживању је коришћено осам врста пестицида са неуротоксичним својствима, а њиме је обухваћено 519 људи оболелих од Паркинсонове болести и 511 здравих људи који раде у области пољопривреде, образовања, здравства, заваривања и рударства.

Код људи који се баве образовањем, здравством или заваривањем није откривен повећани ризик од Паркинсонове болести.

Међутим, код људи који свакодневно раде са пестицидима уочено је да постоји скоро 80 одсто већи ризик да оболе од Паркинсонове болести него код осталих.

Паркинсонова болест је дегенеративни поремећај централног нервног система који често оштећује моторне вештине, говор и остале функције.

Бројни стручњаци раде на откривању узрока појаве те болести, као и на развијању нових начина лечења попут генске терапије.

број коментара 0 Пошаљи коментар