Труднице, даље од разређивача!

Изложеност хемијским средствима за разређивање током трудноће, повећава ризик од деформитета фетуса и до два и по пута, упозоравају француски стручњаци.

Опасност од конгениталних деформација фетуса већа је два и по пута код трудница најизложенијих разређивачима на радном месту у односу на остале, показали су резултати истраживања групе научника са француског института за здравље и медицинска истраживања Инсерм.

Француски научници дошли су до тог резултата обавивши испитивање на 3.421 жени, од којих је више од 3.000 било запослено, објавио је француски недељник "Нувел обсерватер".

Међу испитаницама, 30 одсто је изјавило да је на радном месту изложено најмање једном разређивачу.

У тој великој групи учесница у истраживању, оне које су биле изложене највећим дозама разређивача који се користе за разблаживање одређених супстанци, скидање масноћа, раздвајање супстанци или чишћење имале су и највећи ризик да код њиховог фетуса дође до појаве деформитета бубрега, уринарног тракта, уста - такозвана "зечја усна", гениталија код дечака и других органа.

Научници су констатовали да разређивачи који се најчешће удишу или у организам продиру преко коже садрже супстанце способне да пробију заштитну баријеру коју формира плацента троком трудноће, а токсичне су по плод, што су потврдила истраживања обављена на пацовима.

број коментара 0 Пошаљи коментар