Неопходно више нових антибиотика

Недостатак ефикасних антибиотика, прилагођених сузбијању инфекција које изазивају бактерије отпорне на лекове, могао би да постане озбиљан проблем, упозоравају стручњаци.

Здравствени стручњаци у Европи упозорили су да се не развија довољно антибиотика који би решили невоље са "супербактеријама".

У заједничком извештају Европског центра за контролу болести и Европске агенције за лекове апелује се на здравствене власти да успоставе светску и европску стратегију за решавање проблема са бактеријама отпорним на највећи број антибиотика који се данас користе.

Од инфекција изазваних таквим бактеријама у земљама Европске уније сваке године умре око 25.000 људи, што друштво кошта 1,5 милијарду евра годишње, наводи се у извештају.

Стручњаци тренутно раде на развијању свега 15 нових антибиотика, од којих је већина у раним фазама испитивања.

Најчешћа "супербактерија" је златни стафилокок (staphylococcus aureus), али се и број других бактерија отпорних на велики број антибиотика постепено повећава.

Ова бактерија најчешће изазива инфекције које се врло тешко лече код пацијената на дужем болничком лечењу, особа са ослабљеним имуним системом, дијабетичара, затвореника, мале деце и старијих.

број коментара 0 Пошаљи коментар