Превенцијом против маларије

Вакцинацијом новорођенчади у областима погођеним маларијом могло би да се спречи и до 30 одсто случајева те болести код најмлађих. Истраживања потврдила да је терапија "сулфадоксином" и "пириметамином" делотворна и да не угрожава здравље деце.

Трећина случајева маларије међу афричким бебама могла би да се избегне уз помоћ превентивне терапије засноване на дејству антималаријских лекова "сулфадоксина" и "пириметамина", показали су резултати два истраживања објављених у британском научном часопису "Лансет".

Та једноставна, приступачна и безбедна терапија може да се примењује паралелно са спровођењем програма вакцинације деце, а састоји се у давању новорођенчади једне антималаријске таблете два или три пута током прве године живота.

Истраживања обављена на великом броју афричких беба показала су да је терапија делотворна против маларије и да не угрожава здравље новорођенчади.

Светска здравствена организација препоручује трудницама у областима веома погођеним маларијом превентивну употребу "сулфадоксина" и "пириметамина" како би се уништили паразити из плаценте. Терапија је прилично доступна јер доза лека кошта око 0,2 долара.

Маларија је болест која може да буде смртоносна, а изазивају је сићушни паразити плазмодијуми које комарци убодом преносе на људе.

Паразит у свом животном цикусу увек има два домаћина - комарца као прелазног домаћина, вектора инфекције, и неког кичмењака као коначног домаћина.

Зависно од врсте паразита и времена инкубације, први симптоми се могу јавити после седам дана па чак и осам до 10 месеци након уласка паразита у организам. 

Од имунитета зараженог зависи колико ће тежак облик болести бити, а забележени су и случајеви потпуног имунитета, који је стечен временом.

Повећана телесна температура, главобоља, умор, појачано знојење, повраћање, први су знаци болести, а могу се јавити и нешто другачији знаци као сув кашаљ, болови у мишићима, повећање јетре и губитак свести.

У Африци сваких 30 секунди од маларије умре по једно дете.

Током 2006. године регистровано је 247 милиона случајева маларије која је проузроковала око милион смртних случајева, пре свега међу афричком децом.

број коментара 0 Пошаљи коментар