Музика лечи срце

Скоро свака српска кућа поседује лек за, на пример, ангину пекторис. Лек је музика. Кардиолог Предраг Митровић недавно је доказао благотворно дејство музике код пацијената који су имали срчани удар.

Терапија коју пацијентима кардиолог у Ургентном центру у Београду Предраг Митровић преписује је два пута дневно по 12 минута музике.

За рад у којем доказује да музика лечи срце после срчаног удара, доктор Митровић је награђен на Конгресу кардиолога у Барселони.

Први корак у одређивању терапије је прецизно утврђивање типа музике коју оболели воле да слушају, јер би погрешан избор могао да им штети.

"То се врши одређеним тестом тако што смо осам врста музике пуштали пацијентима. Ставе се слушалице, пусти се тридесетак секунди и ако дође до рефлекса зенице значи да им та музика одговара", објаснио је Митровић.

Да музика није лек само за душу, већ и за срце, показало је истраживање доктора Митровића започето пре седам година.

Према његовим речима, праћењем је утврђено да су болесници који су слушали одређену врсту прописане музике имали статистички знатно мању појаву коронарних догађаја.

„Ређе су добијали поново срчани удар, много ређе су ишли поново на операције, мањи је био број смртних исхода у популацији која слуша музику", рекао је др Митровић и истакао да је код пацијената који су се придржавали терапије забележено и снижење крвног притиска.

Већ годинама у неким земљама музика се користи као терапија. Углавном је реч о умирујућим мелодијама које благотворно делују на труднице и децу.

Ово је прва студија, која дефинише тип музике и на који начин она утиче на конкретно обољење.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. јул 2018, 13:59) - anonymna Gr [нерегистровани]

:)

muzika tera stres! :)

(уторак, 22. сеп 2009, 18:19) - Bobi [нерегистровани]

Moze i harmonika

Ziveo Saban Saulic i ostali ''lekari''dobre muzike...sto rece Dolce Gabana,kad slusam muziku mora u srce da ziga. Verovatno je u potsvesti imao ovo otkrice.

(понедељак, 21. сеп 2009, 17:43) - anonymous [нерегистровани]

Tacno

Kada slusam muziku koja mi prija, ja sam srecna i smirena, uzivam u svakom taktu. A nisam poznavalac ni muzike ni nota, jednostavno ima od klasike (poznatih odlomaka od bilo kog kompozitora), balada, do divnih starih (nekih) narodnih pesama, koje razgaljuju dusu.

(понедељак, 21. сеп 2009, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

sjajno

odlicno, svaka cast klasicnoj medicini, ali ovi pomalo holisticki pristupi su sjajni!

(недеља, 20. сеп 2009, 03:25) - anonymous [нерегистровани]

Svaka čast!!!

Lepo je dobiti empirijsku validaciju teze koja je poznata zdravom razumu dok je sveta i veka! Drago mi je da je neko iz Srbije tako nešto uspeo!

Svaka čast!