На помолу нова вакцина

Откривена три бактеријска протеина који су веома делотворни против уринарних инфекција. Тестирање на мишевима показало је да ти протеини подстичу јаку имунолошку реакцију против бактерије "ешерихије коли", узрочника уринарних инфекција.

Група америчких научника са универзитета у Мичигену открила је три бактеријска протеина веома делотворна против уринарних инфекција.

Убризгавање тих протеина мишевима дало је позитивне резултате јер је на тај начин код њих подстакнута јака имунолошка реакција против бактерије "ешерихије коли", узрочника уринарних инфекција.

Амерички научници су прво обавили испитивања најмање 5.379 бактеријских протеина који могу да изазову имунолошку реакцију, а шест тих супстанци су задржане као вакцине "кандидати" и назално убризгане мишевима.

Три од шест супстанци заштитиле су мишеве од уринарних инфекција.

Научници су установили да ти протеини делују на рецепторе гвожђа који се налазе на површини бактерије и на тај начин имају главну улогу у ширењу инфекције.

Амерички истраживачи, који су утврдили и да су те вакцине "кандидати" делотворне против више врста бактерије "ешерихије коли", сада планирају и клиничка испитивања на људима.

У случају успеха, биће потребно сачекати још неколико година да би развијена вакцина била доступна.

У САД 53 одсто жена и 14 одсто мушкраца најмање једном у животу доживи уринарну инфекцију.

број коментара 0 Пошаљи коментар