Како да се заштитимо од алергије на хладноћу?

Многима зима није омиљено годишње доба и хладно време им не прија, али има и оних који су алергични на хладноћу. Зашто наша кожа тада бурно реагује, који симптоми нас упозоравају да одемо код алерголога и како да их спречимо?

Алергије на полен, вуну, прашину, лекове, храну су свима знане алергије.

Она о којој се мање зна јесте алергија на хладноћу. Јавља се када кожа дође у контакт са хладним ваздухом,ветром, снегом,водом или предметом. Потребно је свега неколико минута да кожа бурно реагује.

„Не јављају се пацијенти често, зато што није тако честа алергија. Каже се да негде око пет до шест одсто свих алергија. Некада пацијнети не знају да је то алергија на хладноћу, док не дођу код лекара“, каже доктор Милена Турубатовић.

Алерголог из КБЦ „Бежанијска коса“ Марина Стојановић наводи да долази до ослобађања неких медијатора који доводе до копривњаче.

Како онда да знамо да смо алергични баш на хладноћу? Симптоми брзо настану, али често и брзо нестану.

„Прво се промене примете на отвореним деловима тела – шакама, на лицу у виду отока са сврабом. Може црвенило и да се јави неколико минута после и може да траје сат до два“, наводи докторка Турубатовић.

Марина Стојановић указује да се тестови раде тако што се пацијенту стављају коцкице леда на кожу. „Ако се после петнаест минута јави осип реч је о алергији на хладноћу“, додаје Стојановићева.

Чак и када су реакције на хладноћу благе, потражите помоћ лекара. Он ће вас посаветовати шта да избегавате и коју терапију да узимате.

Лекари саветују лагани прелаз на хладнију температуру, заштиту изложених делова тела ношењем капа, рукавица, мазање кремама које ће смањити тегобе и узимање лекова који стабилизују ћелије.

Уколико мучите муку са овом алергијом наредних дана избегавајте туширање врелом водом, а кожу додатно негујте. Када сте све то урадили, спремни сте да се суочите са минусом.

Остали аутори: Ивана Божовић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 29. јан 2019, 09:31) - Тотал [нерегистровани]

Храна

Нису људи алергични само на храну, него и на отров у храни.
Само даље прскајте све тоталом. Треба се искористити акција пестицида...