„Пармиђано ређано“, италијанска суперхрана

Раме уз раме може да стоји уз било коју другу храну када је хранљивост у питању. Због великог нивоа калцијума, амино-киселина, протеина и витамина А, доктори га преписују и као лек за нека обољења.

Која храна се прави од само три састојка, највећи посао у њеном стварању обављају невидљиви радници, може да се једе као предјело, додатак главном јелу или десерт, а доктори га преписују као лек? Одоговор – „пармиђано ређано“, наводи Аманда Руђери у тексту за Би-Би-Си травел.

Колоквијално назван „пармезан“, „пармиђано ређано“ је сир који се прави од изузетно прецизних количина састојака, веома специфичним процесом и на територији површине 10.000 квадратних километара Италије, која је толико јединствена да прави „пармиђано ређано“ можете да правите са једне стране Болоње, али не и са друге.

Плод вештине, традиције и рада је оно што би многи кувари, нутриционисти и Италијани назвали савршеном храном. Колико је „пармиђано ређано" посебан говори и чињеница да је то сир који могу да једу и они који тешко варе лактозу.

Посебан на све начине. Укус какав ништа друго на свету нема, а који се временом мења. Двогодишњи мирише на воће и има сладак укус, трогодишњи котур подсећа на суво грожђе и мускатни орашчић, има богат укус и лакше се мрви у руци.

Као да све то није довољно, ту на сцену ступа хранљивост, која није само резултат састојака, већ читавог процеса старења.

„Пармиђано ређано“ тако може да се мери са сваком намирницом када је у питању количина калцијума, амино-киселина, протеина и витамина А.

„Има безброј добрих страна, чак и здравствено. Он је панакеја – нешто што даје здравље свему што додирне“, описује га куварица Ана Марија Барбијери.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 03. феб 2019, 16:13) - anonymous [нерегистровани]

Parmezan

Ma nema sanse da se uporedi sa mojim Sarplaninskim sirom!Ako ne verujete svratite u Strpce pa ce te se uveriti,,,,heheheh

(недеља, 03. феб 2019, 13:04) - bata [нерегистровани]

kako da ne...

Raspitajte se malo o tome koliko je štetan...

(недеља, 03. феб 2019, 12:16) - anonymous [нерегистровани]

Parmezan

Je kopija sira o kome pišete, Italija ima problema sa sirom pod nazivom "parmezan" jer ime nije zaštićeno kao "permiđano ređano" a onda se kolokvijalno koristi i ljudi ga kupuju misleći da kupuju pravu stvar.