Деца у кревет не треба да иду са мобилним телефонима

Званичници британског министарства здравља објавили су препоруке о заштити деце од претеране употребе мобилних телефона и осталих електронских справа. Ове смернице су уследиле неколико дана по објављивању извештаја парламентарног одбора за науку и технологију, у коме се истиче да не постоје квалитетна истраживања о последицама које време проведено пред екраном оставља на децу.

Службеници министарства су нагласили да је неопходна тренутна акција за заштиту младих људи у коју се морају укључити влада, друштвене мреже и технолошке компаније.

Између осталог, позивају произвођаче да добровољно потпишу кодекс понашања о заштити деце на интернету и пре могућег увођења нових закона. У складу са препорукама парламентарног одбора, затражили су им и учешће у истраживању.

Такође, извештај наводи да и продавци треба да се постарају да потрошачи буду упознати са безбедносним ризицима по децу.

Тим Министарства здравља је рекао да нема довољно доказа за издавање прецизних упутстава о томе колико времена би деца требало да проводе на интернету или пред екраном, али да је на основу неких општих сазнања могуће дати одређене смернице.

Они су се оснонили на неке опште параметре по којима се може одредити како претерано коришћење електронских справа утиче на друге активности деце, укључујући ту и спавање.

- Деци је неопходно довољно квалитетног сна. Оставите телефоне изван собе када је време спавању.

- Разговарајте са децом о дељењу фотографија и информација на мрежи и упознајте их како се овим стварима некада може манипулисати.

- Побрините се да ви и ваша деца будете обавештени, и да се придржавате политике њихове школе у погледу коришћења електронских справа.

- Направите паузу после неколико сати седења или лежања пред екраном.

- Саветујте децу да не гледају у екран док прелазе улицу или раде нешто за шта је потребна њихова пуна пажња.

- Разговарајте са својом децом о ономе што гледају. Промена у понашању може бити знак да су узнемирени – постарајте се да знају да вам се увек могу обратити ако се осећају нелагодно због садржаја или друштвених мрежа.

- Током оброка немојте користити електронске справе како бисте могли да разговарате са децом лицем у лице и обратите пуну пажњу на њих.

- Покушајте да користите функције на неким уређајима и платформама које вам омогућавају да пратите проведено време коришћења.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 08. феб 2019, 09:06) - anonymous [нерегистровани]

dotako sam dno zivota

Током оброка немојте користити електронске справе како бисте могли да разговарате са децом лицем у лице и обратите пуну пажњу на њих...

ако неко мора да даје овакав савет крај света је близу врло врло близу. природа ме не демантује чак напротив