Нова терапија за дијабетес чува срце и бубреге

Двадесет милиона људи сваке године убију заједно кардио-васкуларне болести, обољења бубрега и метаболичке болести. Због дијабетеса у свету годишње премине најмање милион и по људи, а шећерна болест код многих проузрокује и компликације. Достигнућа и појаве нових терапија дају наду многима.

Дијабетес може да утиче и на слабљење вида, бубрежних функција, срца... компликације не могу да се изброје. Зато терапију, која држи под контролом, али и као домино ефекат, утиче да не дође до других здравствених проблема, и страни и домаћи стручњаци називају револуционарном.

У Чикагу, на недавном конгресу посвећеном борби против болести срца, највећу пажњу изазвало је управо представљање резултата у коришћењу таквог лека.

„Ова студија није обухватила само болесне људе, већ хиљаде и хиљаде здравих особа код којих дијабетес који се не лечи може да направи болесне људе, а нажалост доведе и до смрти“, рекао је Петер Лин из канадског Центра за истраживање кардиоваскуларних болести.

„Ја сам нефролог, а дијабетес је један од главих узрока слабљења и отказивања бубрега, због чега неретко ти пацијенти морају на дијализу или трансплантацију. Лек утиче и на смањење гојазности, а снижава и крвни притисак“, објаснио је проф. др Џорџ Бакрис са Универзитета медицине у Чикагу.

Поред свих фактора ризика који утичу на појаву кардио-васкуларних болести, дијабетес је независни фактор ризика, који можда и највише утиче. Зато нова терапија даје наду и кардиолозима. Пацијенти у Србији за сада ову терапију не могу да добију о трошку државе.

„Учесталост компликација кардио-васкуларних болести – инфаркти, изненадна срчана смрт, инвалидитети било које врсте, све до можданог удара – је до 50 одсто мања, када је примењена нова група леква из домена инхибитора. За својих 33 године колико радим у кардиогији, не сећам се лека који је довео до таквог побољшања прогнозе наших болесника“, истакао је проф. др Синиша Павловић са Клинике за кардиоваскулране болести КЦС.

„Делују преко бубрега, повећавајући излучивање глукозе, али истовремено делују протективно на срце и на бубреге. Струка је већ почела да разговара са надлежнима, и са Фондом и са Министарством и радимо заједно на томе да пробамо да нађемо начин да се и ови лекови укључе у праксу“, истакао је проф. др Небојша Лалић, директор Клинике за ендокринологију КЦС.

У свету, са дијабетесом живи око 425 милиона људи. Од компликација изазваних дијабетесом годишње умре и до четири милиона људи. У Србији, дијабетес има око 700.000 становника док су кардио-васкуларне болести и даље најчешћи узрочник и оболевања и смртности.

Остали аутори: Ана Стаменковић
број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. феб 2019, 22:32) - Misa [нерегистровани]

Lek protiv dijabericnog stopala

Postovani niste napisali kako se zove lek i da li moze da se kupi samo na Kubi ili i kod nas i koja je cena.

(понедељак, 11. феб 2019, 10:04) - anonymous [нерегистровани]

Lek

Lek se zove Forxiga kosta 2500 din prepusuje se kao dodatna terapija uz insulin,doza bolusnog insulina se uz ovaj lek drasticno smanjuje i nema pikova.

(понедељак, 11. феб 2019, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

Forxiga

Lek se zove Forxiga kosta 2500 din.

(недеља, 10. феб 2019, 17:37) - Snežana [нерегистровани]

Lek

Reč je o SGLT 2 inhibitorima a kod nas su to Forxiga i Jardiance.

(недеља, 10. феб 2019, 01:56) - anonymous [нерегистровани]

Neubedljivo

Kao knjiga bez glavnog junaka ili limunada bez limuna. Kako da opravdate tekst gdje se ne navodi o kojem je leku rec, koja je aktivna supstanca i zasto je mnogo bolji od postojecih medikamenatat? Senzacionalizam je u ocigledno u prvom planu a ne pomoc stotinama hiljada dijabeticara koji bi rado saznali o kom leku je rec.

(субота, 09. феб 2019, 22:17) - anonymous [нерегистровани]

Dijabetes-lek

O ovome leku i postupku su pričali isto i u isto vreme:2011., 2014., 2013., 2015., 2016., 2017. 2018. god. i evo optet sada u vreme toga kongresa.Videli ste da je to uvek ista priča, istog praznog sadržaja.Opet nema naziva leka i gde se može nabaviti.Zašto??Treba pitati dr Lalića....

(субота, 09. феб 2019, 21:48) - anonymous [нерегистровани]

Lek

Ne verujem zasto nasa drzava ne uveze lek sa Kube za dijabetsko stopalo. Toliko ljudi ima amputacija a ne preduzima se nista. Neka fond izracuna koliki su troskovi pacijenta koji amputira ekstremitet i koliki su troskovi postoperativnog procesa i rehabiliticaje.

(субота, 09. феб 2019, 20:23) - anonymousSASA [нерегистровани]

Kako se zove lek i gde se moze nabaviti

Kako se zove lek