Европски парламент подржао употребу канабиса у медицинске сврхе

Охрабрени одлукама Светске здравствене организације, европски парламентарци усвојили су резолуцију у којој се подржава употреба канабиса у медицинске сврхе и траже додатна истраживања на том пољу.

Посланици позивају Европску комисију и власти чланица ЕУ да дефинишу шта је медицински канабис, како би се спречиле злоупотребе, а уједно и обезбедила финансијска средства за нови програм истраживања ефеката канабиса.

„Истраживања о примени канабиса у медицинске сврхе и даље се настављају“, истакла је Вера Јурова Комесар европске комисије за заштиту потрошача грађана.

Свеобухватном регулацијом лекова на бази канабиса, требало би ограничити црно тржиште и обезбедити загарантован квалитет производа, као и ограничен приступ малолетника канабису, сматрју у европском парламенту.

Важно је дефинисати могућност правне сигурност, као и приступ пацијентима који би канабис користили у медицинске сврхе, са посебним мерама опреза за млађе особе и труднице, наведено је у резолуцији.

Посланици у европском парламенту сматрају да постоји довољно позитивних и задовољавајућих параметара који доказују да канабис има терапијске ефекте, у лечењу хроничног бола код одраслих, а исто тако ублажава мучнину и повраћање који су последица примене хемотерапије.

Наведено је и да канабис даје позитивне резултате код лечења симптома спазмичности, код пацијената са мултиплекс склерозом.

Веома је важно, на шта упозоравају лекари, да се код лечења употреба канабиса не злоупотреби, јер се она сматра опасном, илегалном дрогом, као и да се пацијентима скрене пажња да канабис не могу узимати за сваки облик бола у телу.

По анализама портала који се баве аналитичком политиком, најлибералније земље у Европи, када је у питању коришћење канабиса, су Шпанија, Немачка, Холандија, Португалија,...

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. феб 2019, 02:35) - anonymous [нерегистровани]

Nema lakih i teskih droga, svaka droga je droga

Zasto ovako malo hvalospevnih komentara o ovoj drogi ima, neki zatajili :)

(четвртак, 14. феб 2019, 15:19) - Goran [нерегистровани]

Kanabis

Sada će se javiti i naša profesorka, stručnjak za kanabis, NATO, uranijum i ostalo da kaže da ovo nije tačno!

(четвртак, 14. феб 2019, 15:00) - anonymous [нерегистровани]

Kirilo

Odlicno! i konacno. indijska konoplja jedna od najkorisnijih biljaka na svijetu