Шта нам коса говори о здрављу

Упркос томе што већина људи доживљава само као естетску ствар, коса итекако може да говори и упозори на бројне здравствене проблеме.

Да ли сте знали да у просеку човек на глави има око 100.000 длака, а да сваког дана изгуби око 100 длака. То није разлог за бригу, јер их замењују нове власи.

Али јесте за бригу ако вам коса нагло опада, ломљива је и без сјаја. Узроци су бројни: од стреса преко лоше исхране до проблема са хормонима.

„У многим ситуацијама као што је анемија, пад гвожђа или поремећај фунцкије штитне жлезде може одмах да се уочи на коси - њеном опадању и лошем квалитету“, објашњава специјалиста исхране Верослава Станковић.

„У стањима обољења штитасте жлезде, када је смањена, заиста долази до опадања косе, губитка сјаја, ломљивости. Има један синдром полицистичних јајника. Жене толико губе косу, средњи део, због повишења андрогених хормона, тестостерона“, истиче Јелица Бјекић, ендокринолог на КБЦ „Бежанијска коса“.

Квалитет косе се мења и код кардиолошких пацијената.

„За пацијенте код којих долази до поремећаја циркулације у свим органима, зо може да се јако добро примети на делу коже и косе, због мањег дотока крви и свих хранљивих витамина“, наводи Марија Здравковић, директорка КБЦ „Бежанијска коса“.

Не занемарујте ове промене, јер и оне шаљу поруку какво вам је здравље. За почетак јавите се свом изабраном лекару.

„Треба да ураде општу лабораторију и евентуално штитасте жлезде, а све друге оставити нама да проценимо“, саветује докторка Јелица Бјекић.

Након тога, нахраните косу витаминима и минералима.

„За правилно фунцкионисање, уносити довољну количину црвеног меса, намирнице које су богате јодом, коштуњаво воће, воду. Треба уносити велику количину групе витамина Б, које су добре и за косу и кожу“, истиче Верослава Станковић.

Остали аутори: Ивана Божовић
број коментара 0 Пошаљи коментар