Аутоимуна болест штитасте жлезде све чешћа код адолесцената

Више од три стотине милиона људи у свету има поремећај рада штитасте жлезде. Чак половина оних којима та жлезда прави проблеме не знају да одређене симптоме имају управо због ње. Смањена функција штитасте жлезде може да изазове хашимото тиреоидитис.

Штитаста жлезда је највећа ендокрина жлезда у телу. Утиче на срце, мозак, кости, кожу.

Докторка Марија Стојановић из Института за физиологију објашњава да штитаста жлезда лучи тироскин или Т-4 и тријодтиронин или Т-3 хормон.

„То су хормони који утичу на рад свих наших система и органа. Утичу на метаболизам читавог организма. Повишени нивои Т-3 и Т-4 у крви доводе до повећане функције штитасте жлезде“, каже др Стојановић.

Када је ниво наведених хормона смањен, смањена је и функција штитасте жлезде. Хашимото тиреоидитис је чешћи код жена, а последњих година, на удару су и адолесценти.

Докторка Јелица Бјекић, ендокринолог из Клиничко-болничког центра Бежанијска коса, наводи да је хашимото тиреоидитис данас доста често обољење у ендокринологији.

„То је аутоимуно обољење штитасте жлезде које настаје из непознатих разлога. Сматра се да је најчешћи узрок болести стрес.“

Чак и умор може да нам укаже да имамо проблем са штитастом жлездом. „Проблем се осим умором манифестује и повећаном телесном масом, успореним метаболизмом, слабошћу у мишићима“, објашњава докторка Стојановић.

Недостатак јода један је од узрока смањене функције штитасте жлезде. Зато је важно да га надокнадимо.

Докторка Верослава Станковић, специјалиста исхране, наводи да јод може да се надокнади пре свега сољу.

„Познато је да се у Србији со јодира од 1956. године. Друге намирнице којима јод може да се надокнади су коштуњаво воће, нарочито ораси, и минералне воде које садрже јод“, саветује докторка Станковић.

На штитасту жлезду утичу и витамини. „Веома је важан витамин Де, који може да се нађе у рибама плавог мора, где се налази већа количина јода. Осим тога, може да се нађе у млеку и млечним производима и, наравно, може се обезбедити излагањем сунцу лети“, каже др Станковић.

Хашимото тиреоититис се често не лечи, већ само прати. „Ипак, ако временом болест напредује и ако се утврди висок ниво титра антитела, ми тада пацијента морамо да лечимо“, каже докторка Бјекић. Додаје да се пацијентима тада одређује ниво хормона штитасте жлезде и да се на основу резултата уводи терапија.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 27. феб 2019, 08:02) - Entoni Vilijem [нерегистровани]

Uzrok autoimune bolesti štitaste žlezde je

Infekcija Epštajn - Bar virusom. Jedino kada znate tačan uzrok možete da se izlečite. Sintetički hormon koji se daje kao zvanična terapija nije od koristi, ne deluje na virus koji nastavlja da pravi štetu.
Selen, jod, cink, vitamin D, izbacivanje nekih namirnica koje pogoduju razmnožavanju virusa i čišćenje organizma od teških metala su put ka izlečenju od ove užasne bolesti.

(недеља, 24. феб 2019, 14:08) - anonymous [нерегистровани]

Сматрам да је веома важно знати следеће детаље

1. Јод је лако испарљива супстанца. Со са одмаклим роком трајања садржи смањену количину јода, а са истеклим роком - вероватно уопште не садржи јод. Зато со никако не треба чувати у отвореном суду, на топлом мест, нити дуже од рока трајања који је стајао на паковању када је купљена. Дакле рок трајања није важан само када купујемо со, већ од њега зависи колико дуго је можемо употребљавати након куповине.
2. Важно је руководити се од ауторитета прозвођача соли коју купујемо.
3. Становништво које живи у крајевима где се за пиће користи планинска вода, хвали се да има одличну воду. Али то је заблуда, јер таква вода најчешће не садржи јод. Добра је вода која садржи јод!!!
4. Смањени ниво јода у организму, између осталог смањује могућност зачећа код жена, неизвесност тока трудноће, смањену количину и дегенерацију сперме код мушкараца, па чак и евентуалне аномалије код новорођенчади од којих се неке примете одмах, а неке тек касније.
5. Осим наведених ораха, одличан извор јода су вишње, трешње, аронија,...