Мање протеина – дужи живот?

Дијете са високим садржајем протеина све су популарније, посебно код оних који желе да смршају. Ипак, бројна истраживања показују да такве дијете негативно утичу на здравље.

Храна са високим садржајем протеина у комбинацији са ограниченим уносом угљених хидрата, доведена је у везу са повећаним ризиком од срчаних обољења, проблемима губитка коштане масе и карциномом дигестивног система, указују резултати истраживања. Ипак, нису све високопротеинске дијете исте, и не носе све исти здравствени ризик.

Нова студија Института за здравље и медицинска истраживања у Јужној Аустралији, потврдила је да протеини заиста могу бити проблем када је здравље у питању.

Током студије, научници су открили да што се више протеина уноси храном, бржа је синтеза протеина у ћелијама, што за последицу може имати краћи животни век. Зато би, наводе аутори студије, мања потрошња протеина могла обезбедити дуговечност код људи.

„Накупљање неисправних протеина унутар ћелија угрожава здравље и скраћује животни век“, рекао је професор Кристофер Прауд, један од аутора студије.

Истраживање је открило и то да су дијете са високим садржајем угљених хидрата а са ниским садржајем протеина неправедно запостављене. Такве дијете су доведене у везу са дужим животним веком и побољшаним здрављем мозга, под условом да су примарни извори угљених хидрата воће, поврће и непрерађена зрна.

Треба напоменути да је студија спроведена на воћним мушицама и црвима, тако да ће истраживачма бити потребна дуготрајна испитивања на људима, пре него што се резултати могу дефинитивно прихватити.

„Већ смо знали да, уопште, нижи унос хране продужава животни век, док смо у новом истраживању открили то да прекомерна исхрана, у погледу протеина, може скратити животни век“, рекао је професор Прауд. 

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. феб 2019, 13:08) - anonymous [нерегистровани]

pogresan naslov

vise ne zagadjujte vazduh radioaktivnim elementima pa ce ljudi duze ziveti .

(понедељак, 25. феб 2019, 09:54) - anonymous [нерегистровани]

Istina

Potpuno izbalansiran obrok sa svim hranljivim materijama ,mineralima i vitaminima jedino donosi optimalan zivot.
Sve ostalo su prazne priče

(понедељак, 25. феб 2019, 09:48) - Stefan [нерегистровани]

Proteini

Prvo ovo je totalna glupost!

Drugo ajde da kazemo da je ovo tacno...

Sta onda mogu da jedem da dozivim tu 100tu?

Dakle ugljeni hidrati no no, proteini no no sta tacno smem da jedem?!

Uostalom ne znam sto se bakcem sa ovakvim "ekpertima preko noci". 90% mog unosa hrane su ili vitamini i minerali ili proteini. Izgledam 10 god mladje od vecine a i vitalniji sam. Nisam imao grip itd vec 8 godina.

Samo vi uzivajte u vasim "nacunim" dijetama.

(понедељак, 25. феб 2019, 09:01) - anonymous [нерегистровани]

laz

lazna istrazivanja ugljeni hidrati su nepotrebni oni su otrov