Поштујте правила пре давања крви на анализу

Није свеједно шта радите чак ни дан пре давања крви на анализу. Да би резултати били што тачнији, држите се правила и савета лекара.

Само да попијем два три гутљаја кафе или чаја да се разбудим, не може да шкоди јер нема шећера, па идем у лабораторију да вадим крв – прва грешка. Чак и жвака може да направи збрку.

Колико год да изгледа невероватно, то може да измени вредности триглецерида, холестерола, глукозе, протеина, фосфата. Лекари кажу да до вађења крви морамо да гладујемо најмање 12 сати. Ипак, у међувремену смо појели само неколико залогаја. До јутра се то неће приметити. Грешка друга.

У сезони вирусних инфекција важно је само да нам имунитет буде добар. Зато су суплементи и витамин Ц наш најчешћи избор. Можда нас болест и заобиђе, али ће параметри у леукоцитној формули бити измењени.

„Коришћење истих може довести до повишене глукозе у крви, зато што исти и садрже и највећу заблуду у коју нас доводе јесте то што доводе до повећања нивоа, односно концентрације гвожђа у крви. Суплементи, чак и они код којих није назначено децидно да садрже гвожђе у себи, можда га имају сакривеног у неким помоћним материјама. И све то може да нас даље наведе на погрешан траг“, истакла је Валентина Мандић начелник лабораторије Дома здравља „Палилула“.

Здрави сте па анализе крви и урина треба да радите једном годишње. Уколико сте болесни или пијете одређену терапију, много чешће. Када је у питању анемија, контроле се раде на 20 дана, за све остало углавном на три или шест месеци.

И увек у истој лабораторији, у супротном, резултати могу да збуне лекара, а вас да забрину. Вредности неће бити исте јер лабораторије користе различите реагенсе и методе па су другачије и референтне вредности.

Зато када се спремате за лабораторију, придржавајте се правила и не држите дијету. Једино тако резултати ће показати право стање организма, па ће лекар моћи да предузме оно што је неопходно – пропише терапију или вас упути на додатне анализе.

Остали аутори: Соња Стричевић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 08. мар 2019, 00:05) - anonymous [нерегистровани]

@Meni je sve to jasno

Kako si ostao(la) ziv(a), ako si toliko krvi dao(la)? Ti znas koliko je litar, kao sto kazes, da izvade coveku?!

(четвртак, 07. мар 2019, 20:39) - anonymous [нерегистровани]

meni je sve to jasno

samo jedno nije a to je zasto se za analizu krvi uzima oko 150 grama krvi iz vene pacijenta?Pa znate li vi koliko je to i koliko kosta ta krv a i kakve posledice mogu da zadese pacijenta.Naprimer meni se desilo na Zapadu doduse da su mi za 24 casa 6 puta vadili po pet epruveta krvi radi nekakve analize (upala abdomena) i zamislite da je to preko jedne litre krvi meni izvadjeno za jedan dan.treba mi tri godine da to povratim (imunitet) i to sa dobrom i zdravom hranom.