Глауком, тихи крадљивац вида

Почела је Светска недеља борбе против глаукома, другог узрока слепила по учесталости. У свету са том болешћу живи око 67 милиона људи, зато га зову крадљивцем вида.

Не боли и на почетку не даје симптоме, због тога многи и не знају да имају глауком. „Глауком је очно обољење које доводи до пропадања очног живца уколико се не лечи и на крају се завршава потпуним губитком вида, односно слепилом“, наводи офталмолог Невена Бјеловић.

Зову га тихи крадљивац вида. Са њим данас живи око 100.000 људи у Србији. Сваки други не зна да има ту дијагнозу.

„У веома дугом периоду протиче без икаквих симптома и зато тихо украде вид, јер када је велики део видног живца оштећен и када су озбиљни испади у видном пољу, то онда пацијент и сам примети: да не види јасно, да су делови видног поља потпуно тамни или замагљени и то га доведе на преглед“, објаснила је др Бјеловић.

„Не даје никакве симптоме, осим код акутног глаукома, када постоји болна форма глаукома, када имамо јаке болове у половини главе, нагли пад вида, мучнину, повраћање“, нагласила је др Снежана Милић, офталмолог Дома здравља Палилула.

Људи обично мисле да је очуван вид нека врста гаранције да немају глауком. То је заблуда!

„У почетним фазама болести пацијент изузетно добро види, нема промене у видном пољу и треба да прође некад и деценија да би се болест развила“, истакла је др Бјеловић.

Најчешће се открива случајно зато је важно да идемо на превентивне офталмолошке прегледе и када нема симптома.

Старије животно доба, после 65. године, доноси повећан ризик од појаве глаукома, тада знатно расте учесталост појаве овог обољења. Такође, присуство глаукома у породици, висока кратковидост, удружена обољења кардио-васкулрна обољења, дијабетес такође могу повећати вероватноћу од глаукома.

Праћење глаукома подразумева редовне контроле очног притиска под терапијом и бар једном годишње снимање видног живца и компјутеризовано видно поље, каже др Милић. 

Ако сте немарни и не лечите глауком, имаћете последице.

Најгора последица нелечнеог глаукома је потпуни губитак вида, односно слепило. То је страшно за појединца, али то је и друштвено оптерећење – глауком је јавно здравствени проблем, поручује др Бјеловић.

Остали аутори: Ивана Божовић
број коментара 0 Пошаљи коментар