Колико сна нам је потребно?

Широм планете обележава се „Светски дан спавања“. Људски организам може да издржи око три недеље без хране, три дана без воде и око три минута без ваздуха. Међутим, између воде и хране постоји нешто што је и те како важно за наш организам: сан.

Док смо будни, трошимо енергију, а спавање је најбољи начин да напунимо батерије. Сан утиче на наше физичко и ментално здравље.
„Од доброг сна зависи наш имуни систем, хормонални статус, такође последних година истраживања кажу да је важан за регулацију емоција и памћење“, каже др Александра Дутина, психијатар Клинике „Лаза Лазаревић“.

„Људи морају да спавају зато што морају да обнове своје енергетске изворе и морају да одморе организам од напорног дана. Опорављање и успостављање нових веза, што је значајно за учење, памћење и стицање нових вештина“, истиче доц. др Драган Хрнчић са Медицинског факултета у Београду.

А шта се дешава са нашим телом када нема довољно сна?

„Просечно време спавања за одраслог човека је од шест до осам сати, за неке мање или више. Свака особа треба да се наспава, јер хронична несаница доводи до разних тегоба. Не можемо да се фокусирамо на посао, на вожњу, имамо сметње у памћењу. Несаницу прате анксиозност и депресија“, каже др Дутина.

„Недостатак сна може да буде фаталан ако обављате рад за машином, где се повећава број несрећних случајева или ако сте професионални возач. Уколико продужено имате недостатак сна, то је фактор ризика за хипертензију, акутни инфаркт миокарда“, рекао је др Хрнчић.

Мањак сна утиче на памћење и концентрацију, али спавање је једна од оних ствари код којих више није увек и боље!

„Особе које спавају бар једну четвртину дуже од уобичајеног времена треба да се јаве лекару јер то понекад, ако није у питању физички премор, може да укаже на депресију, неуролошка обољења, запаљење мозга, овојице“, истиче др Александра Дутина.

Није важно само колико спавамо, важно је и како спавамо.

„Испрекидан сан, са периодима разбуђивања, који могу бити повезани са психијатријским обољењима или респираторним обољењима, указује да је потребно урадити додатна испитивања“, закључује др Хрнчић.

Остали аутори: Ивана Божовић
број коментара 0 Пошаљи коментар