Кренуло цветање, полетео полен са дрвећа

Ове недеље концентрације алергеног полена брезе, јавора, врбе и храста имају тенденцију пораста, а средње вредности бележе полени тисе, чемпреса, тополе и бреста, показују подаци Агенције за заштиту животне средине Србије.

Претходне недеље, у Београду су забележене ниске или средње концентрације тих алергена, а једино је полен јасена имао више вредности и то почетком недеље.

Мирјана Митровић, руководилац Државног мониторинга алергеног полена у Агенцији за заштиту животне средине Србије (СЕПА), каже за Танјуг да је тренутно „актуелан“ полен дрвећа, и то бреста, јасена, јавора, чепреса, али и тополе.

„У наредном периоду очекује се интензивније цветање брезе, која има највећи алергени потенцијал. Ипак, немају сва зрна интентензивно јаке компоненте, али унакрсним комбинацијама с другим алергенима појачавају симптоме“, истакла је Митровићева и додала да је цветање почело, мада за сада нису забележене прекограничне вредности.

Митровићева наводи да би сви они који пате од поленске алергије требало да, у договору с лекаром, почну да узимају терапију 10 до 15 дана раније, то јест пре него што дође до прекорачења концентрације алергена у ваздуху.

Сви они који имају проблема са алергијама, саветује Митровићева, треба да избегавају да буду у преподневним сатима у природи, кад је концентрација највећа, да не суше веш на отвореном, као и да оперу косу и промене одећу по уласку у кућу како се полен не би задржао.

Митровићева каже да симптоми, међу којима су најчешћи кијање, цурење носа, сузне очи и свраб, почињу већ крајем марта и у априлу јер је тада у ваздуху присутно 16 врста поленових зрна, и ако нема кише обично се тада региструју прекограничне вредности.

Према календару цветања, најпре почиње сезона цветања код дрвећа – леска, јова, туја, затим бреза, врба. Потом, у априлу и мају почиње цветање траве и корова, које може да потраје и до октобра.

Блага зима и поцетак пролећа са веома топлим данима узрокују бурно отпуштање полена у овом периоду, указују стручњаци.

број коментара 0 Пошаљи коментар