Глауком све више погађа младе

У свету од глаукома болује око 70 милиона људи, од чега шест и по милиона ослепи. У Србији око 100.000 људи има то обољење. Забрињава то што је болест у порасту и што све више погађа младе, па и новорођенчад.

Нишлијку Ђурђу Петковић црвенило ока одвело је код лекара, који су јој саопштили да је скоро изгубила вид, и послали је у Београд. Сада чека одлуку о томе када ће бити оперисана. 

Фактори ризика су наслеђе старост, кратковидост, далековидост, кардиоваскуларне болести, дијабетес.

„Болест нема симптоме. Открива се углавном случајно. Тада се открије у највећем броју случајева повишен очни притисак који је и највећи фактор ризика за глауком. Нормалне вредности очног притиска су од 10 до 21 милиметар живиног стуба“, објаснила је примаријус др Лидија Магарашевић, шеф Одсека за глауком клиничко-болничког центра Звездара.

Веома су битне дијагностичке методе, којима се открива глауком, најпре, комплетан преглед ока.

„Остала дијагностика која се подразумева, и која се јако дуго ради је видно поље, и поред тога радимо оптичку кохерентну томографију очног живца“, изјавила је др Тина Мраковић, офталмолог из клиничко-болничког центра Звездара.

Иако је глауком неизлечива болест, континуираним контролама може се очувати вид. Та болест захтева доживотно лечење. Терапија је најчешће медикаментна уз примену капи, али и хируршка – ласером.

Остали аутори: Вера Гајић
број коментара 0 Пошаљи коментар