Рак је излечив, пружите подршку оболелима

Највише пацијената оболелих од малигних болести лечи се на Институту за онкологију и радиологију Србије. У тој установи и пацијенти, али и њихове породице, могу да добију и неопходну психолошку подршку.

Саветовалиште за психосоцијалну помоћ оболелима од малигних болести на Институту за онкологију и радиологију Србије постоји већ 20 година.

У саветовалишту ради мултипрофесионални тим стручњака који чине дефектолог, психолог, социјални радник, физиотерапеут, виша медицинска сестра, више повремених сарадника лекара различитих специјалности, нутрициониста и свештеник, објашњава Светлана Берат са Института за онкологију.

Пацијенти се упућују у саветовалиште још на конзилијуму по добијању одлуке за специфично онколошко лечење. Током године кроз саветовалиште прође око 18.000 корисника.

Стручњаци истичу да је малигно обољење болест породице, јер и остали чланови породице пролазе кроз интензивне психолошке реакције и њима је потребна помоћ.

Светлана Берат истиче да је зато један од привих савета који се даје свим члановима породице да воде рачуна и о свом здрављу јер једино на тај начин могу на прави начин да помогну свом оболелом члану.

„Ми смо отишли и корак даље и направили смо једну брошуру. Упутство за чланове породице које може да им помогне како да помогну свом оболелом члану“, додаје Берат.

Нажалост, постоје бројне предрасуде када су у питању малигне болести. Још увек је код нас прва асоцијација бол, смрт и патња. Често се дешава да оболели крију да су болесни, чак и од чланова своје породице, не желећи да их оптерећују. Долази и до финансијских проблема, тако да је пацијент често врло усамљен у таквој ситуацији.

„Ми на онколигији имамо и групне курсеве за подршку пацијентима и око хиљаду пацијената их је завршило, а само 150 чланова породице. То јасно говори о томе колико су чланови породице или мало заинтересовани да би помогли свом оболелом члану или да оболели не желе да оптерећују своје чланове породице, тако да ми често имамо улогу медијатора“, истиче гошћа Јутарњег програма, Светлана Берат са Института за онкологију и радиологију Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар