Пољска у потрази за новом методом у лечењу карцинома

Пољски научници са Универзитета у Гдањску патентирали су нови метод за брзо дијагностиковање карцинома уринарног тракта, који би могао да побољша тачност постављање дијагноза.

Нови пољски метод може да детектује ензиме у урину које ослобађају канцерогени тумори, чак и у раним фазама раста.

„Наш метод омогућава нам дијагностиковање карцинома уринарног епитела у раним фазама његовог развоја. Такође, омогућава праћење болести и проверу да ли се вратила“, истакла је Наталија Груба  научница из лабораторије за аналитичку и биохемијску нанодијагностику универзитета у Гдањску.

Нова метода значајно је мање инвазивна од садашњих метода дијагностиковања.

„Претходне методе заснивале су се на провери да ли је тумор порастао и да ли се може видети. Проблем је што у у раним фазама развоја тумори нису видљиви голим оком, али се већ ослобађају ензими које наша метода може да открије“ рекао је Наталија Груба.

Уколико се потврде налази научника, нови метод представљаће „пробој светске величине“.

„Радили смо клиничке тестове на скали средње величине. Тестирали смо око 800 узорака урина и од здравих и од болесних људи. Код здравих, тачност дијагнозе је 90 одсто, код болесних људи око 80 одсто“, нагласио је Адам Леснер, научник у лабораторији аналитичке и биохемијске нанодијагностике универзитета у Гдањску.

Рак мокраћне бешике је међу десет најчешћих врста канцера широм света. Према подацима Светске здравствене организације, само прошле године дијагностиковано је око пола милиона нових случајева. Много је заступљенија код мушкараца.

број коментара 0 Пошаљи коментар