Зелени чај, савезник у борби против гојазности

Супернамирница, најделотворнији природни лек али и чувар младости – све то се може приписати зеленом чају. Уз то, најновија истраживања стручњака показују да његова редовна употреба може смањити ризик од гојазности, која је већ проглашена највећим здравственим проблемом на свету.

Своју хипотезу научници су тестирали на групи одраслих мишева. Половина је била на режиму исхране с високим уделом масти, док су остали храњени здравим оброцима.

У обе групе потом су издвојени мишеви који су, без обзира на то шта су јели, добијали и екстрат зеленог чаја. Испоставило се да су, нарочито мишеви који су током истраживања јели маснију храну са зеленим чајем, имали 20 одсто смањење тежине, у односу на све друге.

Такође, зелени чај је допринео бољој инсулинској равнотежи, а примећено је и присуство већег броја здравих бактерија у организму мишева.

Стручњаци напомињу да ова студија пружа чврсте доказе о утицају зеленог чаја на развој добре цревне флоре, што је од кључног значаја за смањење ризика од гојазности.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 30. мар 2019, 09:15) - anonymous [нерегистровани]

Kom

Ko se navikne na taj opori ukus Zeleni caj je zakon :)
Takodje, po meni je sigurnije kupovati onaj iz zdrave hrane na merenje, nego onaj u kesicama. Verujte mi da za ovaj drugi nikada nisam siguran sta je unutra, uve je drugaciji ukus i nikada jak.