Савремена хирургија нуди безбедније лечење штитасте жлезде

Када не помаже прописана терапија у лечењу штитасте жлезде, следећи корак је операција. Хирургија штитасте жлезде прати савремене методе и достигнућа у медицини.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, професор доктор Владан Живаљевић, начелник Центра за ендокрину хирургију Клиничког центра Србије, навео је да је најважније истаћи да су малигни тумори ендокриног система излечиви, али да је услов да се открију на време.

„Можемо да их откријемо захваљујући модерној медицини и пре него што се тумор појави. Користимо тумор-маркере и основу неких генетских анализа пацијента. Неки се могу открити и оперисати пре него што тумор уопште настане и ми то зовемо профилактичке, односно превентивне операције“, рекао је проф. др Владан Живаљевић, начелник Центра за ендокрину хирургију КЦС.

Не треба занемарити превентивне анализе које се се раде код пацијената који имају неки генетски ризик.

„Сви пацијенти који имају ризик ношења тумора у штитастој жлезди, као и они који су носиоци мутације, имају фамилијарну форму болести, тестирају се и сви чланови породице, и они који имају исту мутацију се оперишу, пре него што настане тумор“, истиче професор.

На питање да ли постоји раст броја оболелих због бомбардовања 1999. године, Живаљевић каже да је забележен пораст броја оболелих од рака штитасте жлезде, али да је тај пораст исти као и у осталим европским земљама.

„Број оболелих је већи у дечјем и адолесцентском узрасту, али да ли је то само последица зрачења или поље дијагностике или шире доступности савремених дијагностичких процедура, то је за дискусију“, напомиње доктор.

Савременим методама до лакшег излечења 

Према његовим речима, мора стално да се прати напредак технике и технологије, а онда и да се примењују најсавременија достигнућа у хирургији штитасте жлезде што омогућавају безбеднију и квалитетнију операцију.

„Данас је тренд у савременој хирургији минимално инвазивна хирургија која је праћена мањом траумом ткива, па се и пацијенти много брже и лакше опорављају“, напоменуо је професор Живаљевић.

Листе чекања не постоје јер операције ендокриног система нису ургентне, пацијентима се у разумном року заказује термин хируршког лечења.

Професор истиче да је превентива најважнији елемент у борби против обољења штитасте жлезде.

„Најбоље је обратити се доктору у оквиру редовних прегледа. Они који имају некога у породици ко је имао проблеме са штитастом жлездом, требало би да се обрате лекару око двадесете, тридсете године живота“, закључује професор.

О свим новинама у хирургији лечења штитасте жлезде, Живаљевић ће говорити и на Петом конгресу о обољењима штитасте жлезде, који се одржава на Златибору, 11. априла 2019. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар