Најновијом методом у КЦС до лакшег одстрањивања тумора

Први пут у Србији у Клиничком центру, али и у региону, почела је примена најновије методе термалне ласер аблације, што подразумева одстрањивање одређених тумора. Метода је минимално инвазивна и примењује се код пацијената, који не могу из одређених разлога да се оперишу.

Термална ласер аблација је далеко погоднија техника одстрањивања примарних тумора у раној фази, па чак и метастаза јетре, дебелог црева и панкреаса.

„Овде се под контролом најчешће ултразвука атрауматске игле постављају у туморско ткиво и онда се кроз лумен тих игала постављају ласерске нити. Oнe испоручују тумору светлост која се после конвертује у топлоту, а онда топлота уништава туморску промену“, објашњава проф. др Драган Машуловић, директор Центра за радиологију КЦС.

Предности те методе су велике, што је тумор мањи, та метода се примењује и као куративан вид лечења.

„Оно што је исто важно је да се ова метода може применити и код оних болесника који имају озбиљна придружена обољења срца, плућа или нека друга, због којих не могу бити кандидати за хируршко лечење. Затим, они болесници који, нажалост, не могу бити оперисани будући да имају велике нересектабилне туморе и тада је термална аблација практично палијативни вид лечења“, каже др Данијел Галун, дигестивни хирург КЦС.

Болесници немају хируршки рез, интервенција траје десетак минута, а у болници се задрже евентуално један дан. Код неких пацијената ради се и амбулантно лечење.

Остали аутори: Вера Гајић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 26. јун 2019, 13:41) - Mirjana [нерегистровани]

operacija laserom

Po[tovani,
kako da do]em u kontakt sa Prof,Dr. Draganom Mašulovićem__ ili nekin doktorom iz njegovog tima a u vezi operacije metastaza na jetri.

pozdrav, Mirjana 064-133-10-55

(понедељак, 24. јун 2019, 19:00) - Mira [нерегистровани]

zakazivanje

Poštovani,
da li je moguće zakazati konsultaciju na KCS sa prof,dr. Mašulovićem??
u pitanju su metastaze na jetri i treba mi stručni savet..
Srdačan pozdrav
Mirjana, Beograd, 064-133-10-55